Kruche ciasto z gruszkami i bezą
Gruszotka....tak to ciasto zostało nazwane u mnie w domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐
Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉
P.S. Świetnie smakuje podana z lodami 🍨
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (średnica około 24-25 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie:
Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości.
W niewielkiej ilości zimnej wody (nie więcej niż 1/4 szklanki) rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód.
Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.
Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉
P.S. Świetnie smakuje podana z lodami 🍨
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg gruszek
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 5 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min.Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (średnica około 24-25 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie:
Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości.
W niewielkiej ilości zimnej wody (nie więcej niż 1/4 szklanki) rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód.
Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.
Jak dla mnie, ciasta z jabłkami sa najlepsze o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńAle z gruszkami też niczego sobie ;)
UsuńNo weź, takim przepisem o tej porze mnie atakujesz... wygląda bosko! Żal nie spróbować przepisu...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Każda pora dobra na odrobinę przyjemności ;)
UsuńA przepis polecam :)
Myślałam, że to jest szarlotka, a tu widze gruszki w przepisie :) na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne! Z gruszkami równie dobre co z jabłkami :)
UsuńPięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje :) Uwielbiam smak i zapach pieczonej gruszki.
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjne! Polecam zrobić :)
UsuńNie wyszło mi. nawet po godzinie trzymania w zamrażalce ciasto było mega miękkie, nie dało się go wałkować. Wg mnie zbyt duża ilość masła w kontekście użytej mąki. Po upieczeniu spód nie utrzymał całej reszty i ciasto się łamało. Nie wiem, jak to wyszło tak, jak na zdjęciu :(
OdpowiedzUsuńU mnie wyszło bez problemu... A przepis to jest standardowy na ciasto kruche, nic specjalnego tu nie wymyśliłam. Przeważnie daje się całą kostkę masła, a czasami nawet więcej. Mąki daję 2 szklanki po 250 ml, ale jak klei się za bardzo do rąk podczas zagniatania to zawsze można trochę podsypać.
UsuńWażne jest aby masło było twarde i zimne prosto z lodówki, jak przy robieniu każdego ciasta kruchego.
Masło musi być też dobrej jakości 82-84% tłuszczu, bez żadnych dodatków w postaci śmietanki czy innych...
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz robie z tego przepisu. Pierwsza mimo nie dopieczoneo spodu (moj blad,wylozylam gruszki na nieupieczony spod) zniknela w mgnieniu oka. Teraz spod podpiekam,ciekawe co tym razem wyjdzie.
OdpowiedzUsuńMam pytanko, czy zamiast mąki ziemniaczanej do gruszek czy jabłek można dodać kisiel w proszku ?
OdpowiedzUsuńJasne, też tak czasami robię :)
UsuńA wystarczy 1 paczka ?
UsuńTak, 1 op. spokojnie wystarczy bo jest w nim około 40g
UsuńA mnie gruszki wyleciały z ciasta
OdpowiedzUsuńNo i jest wszystko rozbabrane.
Może za dużo wody do mąki ziemniaczanej?
UsuńWystarczy około 1/4 szklanki
Później po dodaniu mąki do gruszek, gotujemy, aż zgęstnieją. Nie powinny być rzadkie
Mam ten sam problem, nadzienie płynie i prawie go nie ma, za to beza jak piana w piwie - "na dwa palce". Zupełnie dominuje ciasto... W przepisie brakuje tej informacji, że wystarczy jedynie 1/4 szklanki wody do rozrobienia mąki. Jakoś się to ciasto zje, ale rozmija się z moimi oczekiwaniami niestety. :(
UsuńWstawiłam, ale coś te gruszki.. dałam i 2 łyżki mąki, trochę galaretki.gruszki wytworzyły dużo soju... Oj oby wyszło.
OdpowiedzUsuń