Drobiowe pulpety w sosie serowym (gorgonzola)
Delikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem.
Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami.
Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami.
Składniki:
Pulpety:
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy (u mnie: gorgonzola). Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy, aby sos miał kremową konsystencję. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
- ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia)
- olej do smażenia
Sos serowy:
- 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 1 szklanka bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytyny
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pulpety:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Umyty koperek drobno siekamy.
Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy okrągłe pulpety i obtaczamy je w przygotowanej mące.
Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy okrągłe pulpety i obtaczamy je w przygotowanej mące.
Smażymy na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, z obu stron, do zrumienienia.
Sos serowy:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu pulpetów. Przenosimy do garnka z mięsem, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Niesamowicie apetyczne danie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ takim sosem jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam spróbować o ile lubisz sery pleśniowe ;)
UsuńPodoba mi się ten przepis. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Polecam!
Usuń