ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI
Tak, wiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne.
Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki!
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki!
Składniki:
Ciasto:
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- szczypta soli
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- 1 op. cukru z wanilią
- ok. 400 g truskawek lub innych owoców
- 1 białko
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Pięknie się prezentują :) Kusisz tymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale fajne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem ciekawa jaki jest tego skład i ilość kalorii.. dbam o dietę(fit style) ale taki przepis.. wydaje się być bardzo przyzwoity. Jak mi się uda to spróbuję <3
OdpowiedzUsuńKalorii nie liczę, a skład jest u góry ;)
UsuńRobiłam już kakaowe drożdżówki z Twojego przepisu, muszę koniecznie spróbować i te:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam- te są równie pyszne :)
UsuńPysznosci królują u Ciebie
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńDzisiaj widziałam truskawki w czwartek pójdę na targ i upieke takie buleczki. Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńMożna też z innymi owocami, np. malinami
UsuńIdealne zakończenie truskawkowego sezonu <3
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńhej. własnie zrobiłam z borówkami, wyszły palce lizać .... dziękuję za wspaniały przepis <3
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńmniami, idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wszystko bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń