ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI
Na co dzień gotuję raczej proste i szybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉
Składniki:
(na 6 szt.)
Nadzienie:
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części.
(na 6 szt.)
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- ok. 1/3 szklanki wody
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 150 g serka śmietankowego
- 4-5 pomidorów suszonych z oleju
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Panierka:
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki czarnego sezamu
Wykonanie:
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Roladki:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części.
Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta i lekko rozklepując. Na środku rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy roladki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Na talerzu mieszamy bułkę tartą z czarnym sezamem.
Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej i obtaczamy w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Bardzo apetyczne te roladki 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńPrezentują się bardzo apetycznie aż ślinka cieknie. Ja lubię dodawać do wnętrza rolad zawsze pieczarki i paprykę. Niektórym się może wydać to niezbyt dobre.. ja natomiast to uwielbiam. <3
OdpowiedzUsuńNadziewać można czym się chce wedle upodobań i gustu ;)
UsuńBardzo apetyczne, podoba mi się sezam na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny pomysł na panierkę. Przemawia do mnie to mięso
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńPomysł na panierkę rzeczywiście ciekawy ale cały przepis wydaje się bardzo udany a efekt wykonania smaczny. Chyba dziś wypróbuję przepis na pyszną kolację
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam
UsuńWłaśnie szukałam jakiegoś pomysłu na kreatywny obiad dzisiejszego dnia i proszę! Z orzechami? Ciekawe jak smakuje. No cóż.. lecę po zakupy i się przekonamy. Super blog!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakuje znakomicie!
Fajny dodatek orzechów do środka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiego farszu jeszcze nie widziałam, zazwyczaj wszyscy dają sam serek, pora, selera, ale nie spotkałam się jeszcze z pomidorami i orzechami :D Muszę je przygotować w wolnej chwili bo jestem ciekawa tego smaku
OdpowiedzUsuńTak mi do głowy wleciał taki pomysł :D
UsuńPolecam spróbować to połączenie, jest bardzo smaczne
Ja bym chętnie wypróbowała wersję tych roladek z pieczarkami i papryką. Jakoś serek do mnie tutaj nie za bardzo przemawia ale przepis super i sobie go zapiszę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSerka nie czuć za bardzo ;)
UsuńMmm.. wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam różnego rodzaju rolady szczególnie na niedzielny, pyszny obiad. Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam na 100% ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
Usuń