Gofry szpinakowe z serkiem wiejskim i łososiem
Gofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉 Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące.
Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna, jak i śniadaniowa, która z pewnością zaskoczy domowników. Idealne również do lunchboxa 🍱
Składniki:
Dodatki:
Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Serek wiejski przenosimy do miski i mieszamy z posiekanymi ziołami. Dodajemy kawałki łososia oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Upieczone gofry szpinakowe podajemy z przygotowanym ziołowym serkiem wiejskim i wędzonym łososiem.
Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna, jak i śniadaniowa, która z pewnością zaskoczy domowników. Idealne również do lunchboxa 🍱
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- 3 op. serka wiejskiego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/3 natki pietruszki
- 50 g łososia wędzonego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gofry:
Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony).
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy odsączony i rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na około 20 min. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż będą złociste i chrupiące.Dodatki:
Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Serek wiejski przenosimy do miski i mieszamy z posiekanymi ziołami. Dodajemy kawałki łososia oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Upieczone gofry szpinakowe podajemy z przygotowanym ziołowym serkiem wiejskim i wędzonym łososiem.
Pysznie wyglądają. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam!
UsuńIdealne moje smaki
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńBardzo smaczny pomysł :) Lubie szpinak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWiesz że nigdy nie myślałam o gofrach inaczej niż na słodko? Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Cieszę się bardzo, że mogłam zmienić Twój światopogląd o gofrach , hahah :D
UsuńSzukam przepisów do swojej fit diety i ten przepis zabieram ze sobą. No cudo dosłownie, szpinak, tuńczyk.. wszystko to co lubię a właściwie tylko 2 produkty :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńTylko tu jest łosoś ;)
lubię wytrawne gofry :)
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuńten zielony kolor czadowy. całkiem oryginalnie się prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I fajnie też smakują ;)
UsuńBardzo dobry pomysł na wykorzystanie szpinaku :)
OdpowiedzUsuń