Pieczone podudzia w sosie orzechowym

Danie inspirowane kuchnia azjatycką... pieczone podudzia z kurczaka w aksamitnym sosie orzeszkowym, przygotowanym na bazie mleka kokosowego oraz pasty orzechowej. Do sosu dodałam również cebulę, marchewkę oraz czerwoną paprykę i fistaszki. Wszystkie składniki idealnie się komponują, dzięki temu danie smakuje genialnie! Soczyste podudzia, a do tego sos o oryginalnym i obłędnym smaku, od którego można się uzależnić. Najlepiej smakuje z ryżem basmati...
Jeżeli jesteś wielkim fanem masła orzechowego to koniecznie musisz spróbować tego sosu, a przepadniesz - tak jak ja 😉
P.S. Do przygotowania dania użyłam patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL, dzięki temu moje danie było jednogarnkowe, gdyż mogłam w niej zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń.




Składniki:
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
Dodatkowo:


Wykonanie:

Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.

Marynata:
W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu.
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przygotowujemy składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Orzechy obieramy z łupin.

Sos:
W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.

Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem.
Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati.






















* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny