KROKIETY RUSKIE Z WAFLI

Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? 
A do tego pyszne!
Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach...




Składniki:
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree.
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy utłuczonych ziemniaków i całość mieszamy z twarogiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.



  

Komentarze

  1. ciekawy pomysł i rzeczywiście upraszczający, jeśli nie życie, to gotowanie na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli sama to wymyślilas to jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety sama tego nie wymyśliłam, pomysł podrzuciła mi jakiś czas temu koleżanka ze studiów ;)

      Usuń
  3. Super przepis, nawet nie wiedziałam że takie krokiety istnieją :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej kombinacji jeszcze nie jadłam:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow to jest genialny pomysł :D Jesteśmy ciekawe tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No...no...ciekawy pomysł. raczej bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama też wafla nie wymyśliłam, mój tylko pomysł na farsz ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny