KROKIETY RUSKIE Z WAFLI
Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda?
A do tego pyszne!
Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach...
Składniki:
A do tego pyszne!
Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach...
- ok. 600 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 małe cebule
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree.
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy utłuczonych ziemniaków i całość mieszamy z twarogiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy utłuczonych ziemniaków i całość mieszamy z twarogiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
ciekawy pomysł i rzeczywiście upraszczający, jeśli nie życie, to gotowanie na pewno:)
OdpowiedzUsuńA na pewno skracający czas wykonania ;)
UsuńPyszny pomysł Madziu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńJeśli sama to wymyślilas to jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńNiestety sama tego nie wymyśliłam, pomysł podrzuciła mi jakiś czas temu koleżanka ze studiów ;)
UsuńSuper przepis, nawet nie wiedziałam że takie krokiety istnieją :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńTakiej kombinacji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam spróbować - na pewno nie pożałujesz ;)
UsuńAle inspirujący przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWow to jest genialny pomysł :D Jesteśmy ciekawe tego smaku :D
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne!
UsuńNo...no...ciekawy pomysł. raczej bym na to nie wpadła
OdpowiedzUsuńSama też wafla nie wymyśliłam, mój tylko pomysł na farsz ;)
Usuńjadłabym z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńO! Cieszę się bardzo :)
Usuń