KORZENNE CIASTO CUKINIOWE

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością.
Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich!


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 g pierników lukrowanych
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • garść czerwonych porzeczek
  • 6 szt. pierników lukrowanych


Wykonanie:

Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej i cały czas miksujemy.
W innej misce mieszamy ze sobą przesianą przez sitko mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i solą. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokruszone pierniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22-23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Studzimy.
W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami.









P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo! 

Komentarze




  1. wspaniały przepis i jeszcze cukinia super

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto, wygląda bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie ciasto korzenne schodzi przez cały rok ;)

      Usuń
  4. Przyznam, że cukiniowego ciasta nie próbowałam. Muszę zrobić w opcji bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, cukinia nadaje wilgotności, ale jej nie czuć w cieście :)

      Usuń
  5. Ależ ono pięknie wygląda, zachwyca!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My piernikowe ciasta z chęcią latem też zjemy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy brak pierników jest przeszkodą w zrobieniu tego ciasta? Da radę bez nich?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny