KORZENNE CIASTO CUKINIOWE
Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością.
Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich!
Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich!
Składniki:
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej i cały czas miksujemy.
W innej misce mieszamy ze sobą przesianą przez sitko mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i solą. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokruszone pierniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22-23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Studzimy.
W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami.
- 1 duża cukinia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g pierników lukrowanych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 30%
- garść czerwonych porzeczek
- 6 szt. pierników lukrowanych
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej i cały czas miksujemy.
W innej misce mieszamy ze sobą przesianą przez sitko mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i solą. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokruszone pierniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22-23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Studzimy.
W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis i jeszcze cukinia super
Dziękuję :) Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne
Usuńprzepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, wygląda bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie ciasto korzenne schodzi przez cały rok ;)
UsuńPrzyznam, że cukiniowego ciasta nie próbowałam. Muszę zrobić w opcji bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, cukinia nadaje wilgotności, ale jej nie czuć w cieście :)
UsuńAleż ono pięknie wygląda, zachwyca!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I polecam zrobić :)
UsuńAle smakowite, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy piernikowe ciasta z chęcią latem też zjemy :D
OdpowiedzUsuńO! to tak jak ja :)
Usuńakurat mam cukinię :D
OdpowiedzUsuńTo okazja, aby upiec ciasto :D
UsuńCzy brak pierników jest przeszkodą w zrobieniu tego ciasta? Da radę bez nich?
OdpowiedzUsuńBez pierników również wyjdzie :)
Usuń