GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI
Ciasteczka czekoladowe w zdrowszej wersji... wegańskie i bez glutenu. Wykonane są z mąki gryczanej, która posiada liczne właściwości zdrowotne, a słodzone ekologicznym cukrem kokosowym, który nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Poza tym, cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.
Ciasteczka nie są za słodkie, a dodatek solonych pistacji nadaje im ciekawego smaku. Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉
Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci.
Składniki:
Ciasteczka nie są za słodkie, a dodatek solonych pistacji nadaje im ciekawego smaku. Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉
Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki)
- 100 g pistacji Radix-Bis
Wykonanie:
Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy.
W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku.
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Fajny pomysł, jeszcze nigdy nie piekłam gryczanych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńTo czas to zmienić ;)
UsuńFajne ciasteczka. Chyba je zrobię, bo uwielbiam pistację.
OdpowiedzUsuńPolecam! Są pyszne :)
Usuńuwielbiam pistacje całym sercem <3
OdpowiedzUsuńTo polecam ciasteczka :)
UsuńUwielbiamy smak mąki gryczanej i te ciacha są dla nas idealne :D
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio stałam się fanką mąki gryczanej ;)
UsuńMałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja córka uwielbia lody pistacjowe, ciekawe co by powiedziała na takie ciastka :) super są
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne, choć nie są jakoś szczególnie słodkie, więc nie każdemu dziecku mogą smakować ;)
Usuń