CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM
Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera: pleśniowego, topionego i żółtego twardego. Mimo lekkiego makaronu z cukinii, danie nie należy do dietetycznych, ze względu na kaloryczny sos serowy. Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na takie pyszności. Kremowy sos serowy o intensywnym i wyrazistym smaku idealnie pasuje do delikatnej cukinii. Danie mimo swojej prostoty smakuje fantastycznie, a do tego jest ekspresowe w wykonaniu.
P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę a'la temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉
Składniki:
P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę a'la temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 100 g sera pleśniowego, np. Lazur
- 50 g sera topionego
- 100 g twardego sera żółtego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Sos:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Aby sos miał gładką konsystencję możemy go na końcu zblendować.
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i nie obierając ze skóry, przepuszczamy przez spiralizer (tarka spiralna), tworząc w ten sposób długie spaghetti. Jeżeli są bardzo długie to ucinamy je w kilku miejscach, w zależności od upodobania. Gotowy makaron z cukinii blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 min., a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Wykładamy na talerze i podajemy z przygotowanym sosem serowym.
Bardzo apetyczne danie. Uwielbiam cukinię 😊
OdpowiedzUsuńOj ja też :) Ostatnio często u mnie gości ;)
Usuńlekko i letnio :)
OdpowiedzUsuńO tak! na lato danie idealne :)
Usuńświetny pomysł i jak ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusi fantastycznie smakować takie warzywne spaghetti :D
OdpowiedzUsuńO tak! Jest pyszne :)
UsuńMoja ulubiona cukinia w pysznym wydaniu <3
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńW kilka minut, ale jaki super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń