CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO
Ciasteczka dyniowe na słono - tylko 3 składniki! Bez mąki i tłuszczów. Jest to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺
Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez nasz organizm oraz kwas oleinowy i palmitynowy. Oprócz tego zawierają witaminy: E, B1, B6, A, C, D, a także beta – karoten, cynk, potas, selen. Dzięki tym wszystkim substancjom pestki dyni: wzmacniają naczynia krwionośne, uczestniczą w przemianie węglowodanowej, wzmacniają system odpornościowy, uspokajają nerwowy, stabilizują ciśnienie krwi, regulują hormony i wspomagają pracę serca, wpływają na piękny i lśniący wygląd skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie.
Przepis ten to również dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostały po innych wypiekach.
P.S. Jak najbardziej pasują jako przekąska do piwa 🍻
Składniki:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i całość mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce.
Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez nasz organizm oraz kwas oleinowy i palmitynowy. Oprócz tego zawierają witaminy: E, B1, B6, A, C, D, a także beta – karoten, cynk, potas, selen. Dzięki tym wszystkim substancjom pestki dyni: wzmacniają naczynia krwionośne, uczestniczą w przemianie węglowodanowej, wzmacniają system odpornościowy, uspokajają nerwowy, stabilizują ciśnienie krwi, regulują hormony i wspomagają pracę serca, wpływają na piękny i lśniący wygląd skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie.
Przepis ten to również dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostały po innych wypiekach.
P.S. Jak najbardziej pasują jako przekąska do piwa 🍻
Składniki:
- 4 białka
- 150 g pestek dyni mielonych Radix-Bis
- 50 g pestek dyni prażonych z solą himalajską Radix-Bis
- szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Zawsze jadłam na słodko, ale pomysł na słono bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńWow, nie pomyślałabym że można takie ciasteczka zrobić w słonej wersji, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
A można ;) Polecam!
Usuńsuper są
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsa przepyszne,robilam :)
OdpowiedzUsuńFajny nieskomplikowany skład. MYślę, że mogłyby nam zasmakować
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast innych słonych przekąsek
UsuńSuper pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGreat post dear!
OdpowiedzUsuńhttp://www.iameleine.com/
Thank you!
UsuńWytrawne ciasteczka to genialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię na słono :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ja również :)
UsuńWyglądają przednio! Aż muszę spróbować... jak upały zelżeją :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
Usuńfajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis, jeszcze się z takim nigdzie nie spotkałam :D
OdpowiedzUsuńTaka moja wariacja kulinarna :D
Usuńfajnie smakuja dzis 1 raz:)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńGratuluję przepisu, jest dobry. I z tego co widzę chyba tylko mój mąż znalazł dla nich swoje zastosowanie. Przez to że są słone pasują mu jako przekąska do piwa. Aż sama jestem w szoku haha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Do piwa są idealne :P
Usuń