Zupa botwinka
Zupa botwinka kojarzy się z wiosną i jest to typowo sezonowa zupa. Pamiętam, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam, gdyż przeszkadzały mi pływające w niej liście 😂 Teraz ją uwielbiam i czekam z utęsknieniem na ten okres wiosenny, kiedy pojawia się pierwsza botwina, aby przygotować z niej pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy...
P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉
Składniki:
Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni).
Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min.
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min.
Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek.
P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min.
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min.
Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek.
uwielbiam
OdpowiedzUsuńBotwinkę uwielbiam na wiosnę idealna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja zwykle botwinki nie mogę się doczekać przez cały rok :)
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńJedna z lepszych zup :) U mnie była wczoraj, ale na blogu pojawi się dopiero za kilka dni :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że jedna z lepszych zup :)
UsuńKocham botwinkę :D lecę robić dzisiaj tą zupę bo zaraz się botwinka skończy :D
OdpowiedzUsuńO ja też :) Szkoda, że już się kończy :(
UsuńZawsze chętnie zjemy taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńMarta - zdarzyłaś? :D
OdpowiedzUsuńA ja już nie widziałam u mnie botwinki :)
UsuńTo wielka szkoda. :) Warto sobie zawsze ugotować.
UsuńJeszcze w tym sezonie nie robiłam, muszę nadrobić )
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo się już kończy ;)
UsuńTeraz masz szansę, wystarczy się przygotować. :D
Usuń