LEMONIADA ARBUZOWA

Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak dobra lemoniada! A lemoniada z arbuza, z dodatkiem cytryny spełnia tę rolę znakomicie, gdyż sam arbuz ma w składzie ponad 90% wody. Ponadto lemoniada ta doskonale nawadnia organizm oraz uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie, a to dzięki arbuzowi, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Słodzona jest ona miodem, co zwiększa jej wartość odżywczą.
W tym roku pogada nas rozpieszcza i wiosna jest wyjątkowo ciepła, dlatego ważne jest abyśmy zadbali o dobre nawodnieniu organizmu... 


Składniki:
  • ok. 1 kg arbuza
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1-2 łyżki miodu

Wykonanie:

Arbuza pozbawiamy skóry, usuwamy pestki i sam miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z całej cytryny, dodajemy do arbuza i blendujemy na gładki mus. Następnie całość przecedzamy przez sitko do dzbanka. Dodajemy wodę mineralną oraz miód i dokładnie mieszamy. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu. 



  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny