Duet kokosowo-czekoladowy z truskawkami

Fantastyczne ciasto bez pieczenia... dwusmakowy sernik na zimno z dodatkiem truskawek. Pyszne połączenie kokosowej masy serowej z czekoladową masą serową oraz truskawkami 🍓🍓🍓 Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały.  
Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!!


Sernik kokosowo-czekoladowy z truskawkami

Składniki:

Spód:
  • 150 g biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
Masa kokosowa:
  • 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 wafelki koksowe
Masa czekoladowa:
  • 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1/2 szklanki czekolady
Dodatkowo:
  • ok. 700 g truskawek
  • wafelek kokosowy



Wykonanie:

Spód:
Biszkopty mielimy na miałko i łączymy z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 24-25 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.


Masa kokosowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i mieszamy z mleczkiem kokosowym.
Wafelki drobno siekamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.

W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Dodajemy mleczko kokosowe z białą czekoladą, nie przerywając miksowania. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego sera, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki kokosowe i całość mieszamy łyżką.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekrawamy na pół. Na brzegach tortownicy układamy połówki truskawek, a następnie wlewamy gotową masę kokosową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia.


Masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzkie czekolady, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.

W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą, nie przerywając miksowania. Gotową masę czekoladową wykładamy na stężałą masę kokosową.

Pozostałe truskawki kroimy w plasterki. Wafelka kokosowego kroimy w drobną kostkę.
Wierzch ciasta dekorujemy plasterkami truskawek oraz pokrojonym wafelkiem. Wkładamy do lodówki.


Deser kokosowo-czekoladowy z truskawkami

Sernik na zimno kokosowo-czekoladowy z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Deser z truskawkami

Sernik kokosowo-czekoladowy

Komentarze

  1. bajecznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dostojnie wygląda ten duet :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to cudnie wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Smakuje równie dobrze jak wygląda :D

      Usuń
  4. Te masy muszą się ze sobą bosko łączyć! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepięknie, a smak mogę sobie wyobrazić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pychotka .Pięknie się prezentuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym zastąpię olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Czy borówki będą pasowały do tego duetu? Niestety na truskawki już za późno☹️

    OdpowiedzUsuń
  10. cudownie wygląda! Moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny