Gryczana tarta sernikowa z owocami
Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo lepszy od pszennego, a również i zdrowszy. Tarta nie jest przesłodzona, a jedynie lekko słodka, dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki:
Ciasto:
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
W misce miksujemy twaróg sernikowy z jogurtem greckim oraz cukrem z wanilią i erytrolem/ksylitolem. Do wystudzonej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego twarogu, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na wystudzony spód gryczany, wyrównujemy. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej owoce - truskawki i borówki. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, na masę serową wylewamy schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 4-5 łyżek zimnej wody
Masa sernikowa:
- 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
- ok. 100 g borówek
- galaretka krystaliczna cytrynowa
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, pokrojone w małą kostkę masło, erytrol/ksylitol i proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min.Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.
Masa sernikowa:
Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy.
Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
W misce miksujemy twaróg sernikowy z jogurtem greckim oraz cukrem z wanilią i erytrolem/ksylitolem. Do wystudzonej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego twarogu, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na wystudzony spód gryczany, wyrównujemy. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej owoce - truskawki i borówki. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, na masę serową wylewamy schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Bardzo apetyczna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie:D
OdpowiedzUsuńDaj kawałek!;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję!
UsuńTo zapraszam do mnie ;)
Uwielbiamy wszystko co ma w sobie smak gryki <3 Nie mogłybyśmy się od tej tarty oderwać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Też pokochałam mąkę gryczaną, aż się sama dziwie, że wcześniej jej nie znałam ;)
Usuńhmm, ciekawe czy by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńO na pewno!
UsuńMam w domu mąkę gryczaną, więc wypróbuję przepis na spód. Nabiału nie jem, ale zawsze można wypełnić czymś innym :)
OdpowiedzUsuńSpód z mąki gryczanej wychodzi świetny :)
UsuńA mąka gryczana z kaszy niepalonej? Smak nie jest zbyt intensywny?
OdpowiedzUsuńWłaśnie smak nie jest zbyt intensywny - smakuje rewelacyjne, dla mnie dużo lepiej niż z mąki pszennej.
UsuńA z jakiej kaszy to nie wiem - mąka jest z firmy Incola
Bardzo smakowicie wygląda, mniamm 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jeszcze lepiej smakuje :)
UsuńKrystaliczna galaretka sprawdza się idealnie w takich tartach :)
OdpowiedzUsuńO tak! Krystaliczna galaretka jest świetna :)
Usuń