Zdrowe zupy - 3 przepisy
Zupy powinny stanowić nieodłączny element naszej codziennej diety, gdyż jedzenie ich przynosi same korzyści...
Po pierwsze, talerz zupy pełen warzyw to źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych, które są dobrze przyswajane przez nasz organizm. Znajdziemy w nim m.in.: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminę E, beta-karoten oraz sporą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit i działa oczyszczająco.
Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy.
Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo doskonale nawadnia.
Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii, zupy są najprostszą i najszybszą potrawą do wykonania. Nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, aby przygotować zdrową i pyszną zupę. U mnie zupa to podstawa menu i od kilku lat jem ją na śniadanie, dzięki temu mam energię na cały poranek i długo nie czuję głodu. Czasami słyszę od znajomych, że nie jedzą zup, gdyż nie mają czasu na ich gotowanie, więc przedstawiam 3 przepisy na zupy (ze strony https://naturhouse-polska.pl), które przyrządzicie w 30 minut!
1) ZUPA Z PIETRUSZKI I GRUSZKI
To zupa niezwykle aromatyczna i smaczna. Gotowa w 20 minut!
Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne - pomaga w kamicy nerkowej, stanach zapalnych nerek oraz pęcherza moczowego. Dodatkowo pietruszka obniża ciśnienie krwi oraz ułatwia trawienie pokarmów.
Składniki:
Składniki:
Ekstrakt z drożdży zawierają wiele składników mineralnych takich jak: cynk, chrom, magnez, fosfor, potas, żelazo, selen, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Witaminy z grupy B biorą udział w rozkładzie i przemianie białek, cukrów i tłuszczów regulując przy tym przemianę materii. Są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych, skóry i włosów oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.
Ekstrakt z białek soi zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B.
Ekstrakt z rozmarynu rozluźnia mięsień gładki żołądkowo-jelitowy, eliminując możliwe spazmy i sprzyja wydzielaniu kwasów trawiennych. Powodując rozluźnienie żołądka, ma działanie wiatropędne, sprzyjając usuwaniu gazów. Wykazuje działanie przeciwutleniające.
Po pierwsze, talerz zupy pełen warzyw to źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych, które są dobrze przyswajane przez nasz organizm. Znajdziemy w nim m.in.: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminę E, beta-karoten oraz sporą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit i działa oczyszczająco.
Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy.
Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo doskonale nawadnia.
Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii, zupy są najprostszą i najszybszą potrawą do wykonania. Nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, aby przygotować zdrową i pyszną zupę. U mnie zupa to podstawa menu i od kilku lat jem ją na śniadanie, dzięki temu mam energię na cały poranek i długo nie czuję głodu. Czasami słyszę od znajomych, że nie jedzą zup, gdyż nie mają czasu na ich gotowanie, więc przedstawiam 3 przepisy na zupy (ze strony https://naturhouse-polska.pl), które przyrządzicie w 30 minut!
1) ZUPA Z PIETRUSZKI I GRUSZKI
To zupa niezwykle aromatyczna i smaczna. Gotowa w 20 minut!
Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne - pomaga w kamicy nerkowej, stanach zapalnych nerek oraz pęcherza moczowego. Dodatkowo pietruszka obniża ciśnienie krwi oraz ułatwia trawienie pokarmów.
Składniki:
- ok. 1 kg pietruszki
- 1 duża gruszka
- kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- płatki migdałowe (ok. 5 g na porcję)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
Korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kostkę warzywną rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny.
Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy.
Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
2) ZUPA JASIA
Ta zupa to bomba witaminowa. Jest to taka wegetariańska wersja fasolki po bretońsku 😉 Smakuje znakomicie!
Fasola to źródło białka roślinnego, potasu, żelaza, magnezu, lecytyny, witamin z grupy B oraz błonnika. Jej wadą niestety jest to, że jest ciężkostrawna. Dodatkowo w zupie tej mamy dużą zawartość likopenu, dzięki obecności pomidorów pelati i koncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami.
Składniki:
- 400 g białej fasoli z puszki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- szczypta kminku mielonego
Wykonanie:
Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 7-9 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Mieszamy i gotujemy około 2 min., a następnie dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą. Dolewamy wody tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, kminku oraz papryki mielonej. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
3)KREM SOJOWY
Soja bogata jest w pełnowartościowe białko oraz fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy menopauzy, zmniejszać ryzyko osteoporozy i zapobiegać nowotworom piersi, jajników czy szyjki macicy. Oprócz tego, soja obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jednak osoby z chorobami tarczycy powinny unikać pożywania soi, gdyż utrudnia przyswajanie jodu. Również, ze względu na fitoestrogeny, mężczyźni powinni ją stosować w umiarkowanych ilościach.
Składniki:
- 3/4 szklanki soi
- 1 ziemniak
- 2 cebule
- 1 kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sok z cytryny
Wykonanie:
Soję płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie, odcedzamy na sitku.
W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Dodajemy soję i gotujemy do miękkości.
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane cebule. Podsmażamy do zeszklenia. Gdy soja zmięknie, dodajemy pokrojonego ziemniaka i podsmażoną cebulę. Gotujemy, aż kawałki ziemniaka będą miękkie, a następnie blendujemy na gładki krem. Dodajemy curry, majeranek oraz do smaku - odrobinę soli, pieprzu oraz soku z cytryny.
Użyte w przepisach KOSTKI WARZYWNE BEZ SOLI DIETESSE dostępne są we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse:
Zawierają serwatkę, tłuszcz mleczny, skrobię kukurydzianą, ekstrakt z drożdży, ekstrakt z białek soi, jarzyny, maltodekstrynę pszeniczną, ekstrakt z rozmarynu.
Ekstrakt z drożdży zawierają wiele składników mineralnych takich jak: cynk, chrom, magnez, fosfor, potas, żelazo, selen, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Witaminy z grupy B biorą udział w rozkładzie i przemianie białek, cukrów i tłuszczów regulując przy tym przemianę materii. Są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych, skóry i włosów oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.
Ekstrakt z białek soi zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B.
Ekstrakt z rozmarynu rozluźnia mięsień gładki żołądkowo-jelitowy, eliminując możliwe spazmy i sprzyja wydzielaniu kwasów trawiennych. Powodując rozluźnienie żołądka, ma działanie wiatropędne, sprzyjając usuwaniu gazów. Wykazuje działanie przeciwutleniające.
Zupy warzywne to podstawa w diecie odchudzającej, gdyż sycą, a nie tuczą!
Zmień sposób żywienia i przekonaj się, że dieta odchudzająca może być smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Odwiedź Centrum Dietetycznym Naturhouse i skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej.
Nie czekaj! Zawalcz o wymarzoną sylwetkę!
* Wpis powstał we współpracy z Natur House
Bardzo ciekawe propozycje!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję :)
UsuńPrzyznam, że wszystkie trzy zupki bym zjadła, zwłaszcza tę z pietruszki i gruszki :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńNajchętniej zjadłabym fasolówkę, uwielbiam takie czerwone, gęste zupy :)
OdpowiedzUsuńMój faworyt to też fasolówka :)
UsuńPorywam miseczkę zupy Jasia :) Brzmi i wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJest pyszna!
UsuńPyszne zupki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdecydowanie kochamy wszelkie zupy :) Wszystkie trzy chętnie byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie pietruszki i gruszki. Chyba tę zupę przetestuję jako pierwszą :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńjakoś mnie nie przekonują ;D ładnie wyglądają, ale smaki nie dla mnie
OdpowiedzUsuńA szkoda ;)
UsuńSuper wpis! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńna ile porcji sa te zupy ??
OdpowiedzUsuńWychodzą po 2 porcję
Usuń