SMAŻONY CZARNY RYŻ JAŚMINOWY Z DODATKAMI

Smażony czarny ryż jaśminowy z kurczakiem, pieczarkami, oliwkami i pomidorami suszonymi to pomysł na prosty, a zarazem ciekawy obiad. Całość posypałam nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, dzięki temu uzyskałam lekki serowy posmak. Płatki drożdżowe nieaktywne charakteryzują się wysoką zawartością białka i świetnie mogą zastąpić parmezan.
Danie jest niezwykle aromatyczne za sprawą czarnego ryżu jaśminowego, który nie jest łuskany jak biały, a dzięki temu jest bogatym źródłem błonnika - poprawia pracę przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Zawiera również witaminę E, karoteny oraz antocyjany, które chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych. Bogaty jest w aż 18 aminokwasów, co sprawia, że jest dobrym źródłem białka. W porównaniu do brązowego ryżu ma mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą – witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Smaczny i zdrowy obiad na każdy dzień!




Składniki:

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy 800 ml osolonej wody i wrzucamy ryż przepłukany pod bieżącą wodą. Gotujemy około 40 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż. Następnie odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Studzimy.
Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Dodajemy oliwki oraz suszone pomidory, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy zimny ryż. Smażymy przez około 10 min. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Po wyłożeniu na talerz, wierzch posypujemy nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.  












* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis



Komentarze

  1. ciekawy ryż, super kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie, muszę kupić wok, chyba nigdy nie robiłam czarnego ryżu,nie przypominam sobie

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne połączenie składników :)) Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowite danie, kupowałam czarną soczewicę, ale nie czarny ryż. Widzę, że Ciebie tez urzekły nowe talerzyki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny ryż dopiero niedawno poznałam :)
      Tak! Talerzyki piękne - bardzo je lubię ;)

      Usuń
  6. Smakowicie wygląda. Nie jadłam jeszcze takiego ryżu .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam czarnego ryżu jaśminowego. Wygląda dość egzotycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi zalega czerwony ryż, musiałabym zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) z czerwonym ryżem też będzie smaczne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny