NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Najprostsze i najlepsze ciasto ucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje!
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę (ok. 30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300-400 g truskawek
- garść płatków migdałowych
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę (ok. 30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Każde owocki na pewno pasują tutaj idealnie :)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi ;)
UsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle kusisz słodkościami, pycha :)
OdpowiedzUsuńO to mi chodzi ;)
Usuńupiekę za tydzień :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJeszcze trochę i na działce będą te najlepsze truskawki. A potem nic tylko piec, dżemować i konfiturzyć <3
OdpowiedzUsuń