NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Najprostsze i najlepsze ciasto ucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje! 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300-400 g truskawek
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę  (ok. 30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.







P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny