KUCHENNA APTEKA #2 - KAKAO
Wczoraj obchodziliśmy Dzień Czekolady, więc z tej okazji postanowiłam napisać o kakao - surowcu, który jest używany do produkcji czekolady.
Kakao to zmielone ziarna kakaowca. Było ono już cenione dawno, dawno temu przez Majów i Azteków, którzy pili napój ze sproszkowanych ziaren kakaowca i zwali go "napojem bogów". Dla nich ziarna kakaowca były cenniejsze niż złoto.
Kakao jest znane i lubione przez większość z nas, i znajduję się prawie w każdej kuchni. Posiada ono niezwykłe wartości odżywcze i zdrowotne, które mogą zapobiec groźnym chorobom, poprawiają humor, a nawet wydłużają życie. Jednak nie każde kakao jest zdrowe! To wysoko przetworzone, z dużą ilością dodatków, cukru czy aromatów nie wchodzi w grę. Najzdrowsze jest kakao surowe, które nie jest poddawane obróbce termicznej. Zyskało ona miano "super food" czyli super żywności. Chcesz wiedzieć dlaczego?
Kakao to doskonałe źródło:
Właściwości zdrowotne kakao:
Ciekawostki:
Uwaga!
Warto sięgnąć po kakao surowe!
Przepisy z kakao
1) KOKTAJL OWSIANY CZEKOLADOWY
2) BEZGLUTENOWE BROWNIE
3) FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM
4) KOKTAJL CZEKOLADOWY Z MIĘTĄ
Kakao to zmielone ziarna kakaowca. Było ono już cenione dawno, dawno temu przez Majów i Azteków, którzy pili napój ze sproszkowanych ziaren kakaowca i zwali go "napojem bogów". Dla nich ziarna kakaowca były cenniejsze niż złoto.
Kakao jest znane i lubione przez większość z nas, i znajduję się prawie w każdej kuchni. Posiada ono niezwykłe wartości odżywcze i zdrowotne, które mogą zapobiec groźnym chorobom, poprawiają humor, a nawet wydłużają życie. Jednak nie każde kakao jest zdrowe! To wysoko przetworzone, z dużą ilością dodatków, cukru czy aromatów nie wchodzi w grę. Najzdrowsze jest kakao surowe, które nie jest poddawane obróbce termicznej. Zyskało ona miano "super food" czyli super żywności. Chcesz wiedzieć dlaczego?
Kakao to doskonałe źródło:
- przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami powodującymi wiele szkód. Ma ich więcej niż czerwone wino, czy zielona herbata
- magnezu
- potasu
- żelaza
- wapnia
- fosforu
- cynku
- flawonoidów ( katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny), które pozytywnie wpływają na układ krążenia, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, jak: udar mózgu, zawał serca czy nadciśnienie, a także usprawniają pamięć
- alkaloidów purynowych - teobrominy oraz teofiliny, która rozkurczają mięśnie gładkie oskrzeli, a także naczyń krwionośnych, zwiększają przepływ nerkowy, działając słabo moczopędnie, - kofeiny, która wykazuje działanie pobudzające i poprawia koncentrację
Właściwości zdrowotne kakao:
- zapobiega chorobom układu krążenia oraz serca, takim jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL (złego), a zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobrego)
- działa rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi i zapobiega powstawaniu skrzepów, które blokują jej przepływ (działanie antyagregacyjne)
- poprawia pamięć oraz koncentrację
- poprawia nastrój, działa uspakajająco i łagodzi stres, gdyż podnosi poziom serotoniny - hormonu szczęścia, który działa antydepresyjnie
- zapobiega kamicy nerkowej oraz moczowej, dzięki działaniu moczopędnemu
- może wykazywać działanie przeciwkaszlowe, dzięki obecności teobrominy
Ciekawostki:
- kakao uważane jest za afrodyzjak - zwiększa popęd seksualny i wywołuje uczucie podekscytowania (dzięki fentyloetyloaminie)
- 2-3 filiżanki kakao dziennie mogą usprawnić pamięć i wydłużyć życie
- zawartość kofeiny w filiżance kakao wynosi do 64 mg
- czekolada to mieszanka kakao i masła kakaowego, im więcej kakao w czekoladzie, tym więcej składników odżywczych - zalecane jest nie więcej niż 1 do 3 kostek gorzkiej czekolady dziennie, zawierającej minimum 70% kakao
Uwaga!
- zbyt duże spożycie produktów spożywczych na bazie proszku kakao, ze względu na obecność garbników, mogą działać zapierająco
- ze względu na kofeinę oraz teobrominę może wywoływać objawy silnego pobudzenia oraz przyśpieszać akcję serca
- kakao i otrzymywane z niego produkty mogą wywoływać odczyn alergiczny, a także migrenę
Warto sięgnąć po kakao surowe!
Przepisy z kakao
1) KOKTAJL OWSIANY CZEKOLADOWY
2) BEZGLUTENOWE BROWNIE
3) FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM
4) KOKTAJL CZEKOLADOWY Z MIĘTĄ
Uwielbiam kakao w kazdej postaci ❤
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPiję kakao codziennie wieczorem po kolacji:) Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńLubię kakao, ale rzadko piję :-)
OdpowiedzUsuńTeż kakao rzadko piję, ale często używam go w innej postaci :)
UsuńBardzo lubimy dosypywać do deserów nibsy kakaowe :)
OdpowiedzUsuńU mnie kakao to podstawa w większości deserów :)
Usuń