CIASTO HIT
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby markiz HIT o smaku czekoladowym. Mnie osobiście ciasteczka te kojarzą się z dzieciństwem...chrupiące herbatniki a pomiędzy nimi czekoladowy krem.
Postanowiłam zrobić domowe ciasto bez pieczenia zainspirowane markizami HIT.
Wyszło naprawdę dobre a wykonanie zajęło mi niecałe 30 min.! Polecam-szybki i prosty przepis na domowe markizy 😉
Ciasto to jest też znane pod nazwami Stefanka, Kaszaczek...
Wykonanie:
Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, a na końcu powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Masę cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu herbatników. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy jest zimne i zastygnie.
Postanowiłam zrobić domowe ciasto bez pieczenia zainspirowane markizami HIT.
Wyszło naprawdę dobre a wykonanie zajęło mi niecałe 30 min.! Polecam-szybki i prosty przepis na domowe markizy 😉
Ciasto to jest też znane pod nazwami Stefanka, Kaszaczek...
Składniki:
- 2 op. herbatników
- 1 litr mleka
- 200 g masła + 1 łyżka
- 150-200 g czekolady mlecznej (w zależności kto jakie słodkie lubi 😉)
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1-2 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej (na polewę)
- posiekane orzechy (do posypania)
Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, a na końcu powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Masę cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu herbatników. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy jest zimne i zastygnie.
Nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTo polecam spróbować :)
UsuńAle wygląda pysznie! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSkładniki mi odpowiadają więc muszę zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam HITy... także muszę zrobić to ciasto:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Polecam :)
UsuńChętnie przetestuję, ale w wersji bez glutenu. Hity to też był smak mojego dzieciństwa. Na ileż to je się sposobów jadło ;)
OdpowiedzUsuńA ile teraz wspomnień ;)
Usuńwpadam na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńNasz tato uwielbia te ciastka i na pewno taką wersję ciasta zjadłby z ochotą :D
OdpowiedzUsuńOoo to tacie można zrobić to ciasto :D
Usuńa da się mannę czymś zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńNie za bardzo...ale jej nie czuć w tym cieście
Usuń