POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH
Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie...
Składniki:
- ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej
- 100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy)
- 1 łyżka oregano suszonego
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kruszonka z pomidorów suszonych:
Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta.
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony pozostałą ilością oliwy i obsypujemy gotową kruszonką.
Bardzo lubię polędwiczkę, a ta wersja brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSWIETNA POLĘDWICA WIEPRZOWA! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiam polędwiczkę, w takiej wersji musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest pyszna :)
Usuńfajny sposób na polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuń