POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH

Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie...


Składniki:
  • ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy)
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

Kruszonka z pomidorów suszonych: 
Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta.

Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy polędwicę z każdej strony po kilka minut. Następnie polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony pozostałą ilością oliwy i obsypujemy gotową kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 min., a następnie kroimy w plastry.









Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny