NIECH CI SIĘ UPIECZE...

Pieczenia to jedna z metod przygotowywania potraw, która polega na ogrzewaniu żywności suchym powietrzem w piekarniku. Ta obróbka żywności jest stara jak świat, bo już w starożytności powstawały piece zbudowane z gliny, kamienia, cegieł lub cementu. Pierwszy współczesny piekarnik powstał w roku 1894, a jego wynalazcą był Edis Morson. Przez te wszystkie lata wygląd oraz funkcje piekarników ewoluowały, a obecnie producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych funkcji, które ułatwią nam przygotowanie potraw. W dzisiejszych piekarnikach nie tylko upiecze się ciasta, mięsa czy inne dania, ale również pozwalają one na gotowanie na parze, mają funkcje kuchenki mikrofalowej, same się czyszczą, a do tego świetnie się prezentują, dodając uroku naszej kuchni. Na rynku jest taki wybór piekarników, że nie trudno o zawrót głowy. Jaki piekarnik wybrać?




Idealny piekarnik...


Piekarnik jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Bez dobrego piekarnika nie przygotujemy pysznych ciast i torów, aromatycznych i soczystych mięs, czy choćby domowej pizzy. Większość kucharek (i nie tylko 😉) nie wyobraża sobie bez niego swojego kucharzenia. 
Dla mnie piekarnik to serce kuchni, dlatego uważam, że przy jego wyborze warto się dłużej zastanowić, czego tak naprawdę potrzebujemy, bo dobrze dobrany, z odpowiednimi funkcjami piekarnik będzie nam ułatwiał pracę. 
Mój idealny piekarnik powinien bez trudu pomieścić przygotowywane przeze mnie potrawy, umożliwić szybkie i łatwe pieczenie bez ryzyka przypalenia, być łatwy i wygodny w obsłudze oraz energooszczędny, bezpieczny i z funkcją automatycznego czyszczenia. Ważne, aby piekarnik był też samodzielny, a nie zintegrowany z płytą grzewczą, gdyż wtedy możemy go umieścić w dowolnym miejscu w kuchni.





Na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika?


  • Typ piekarnika
- klasyczne elektryczne piekarniki, które do obróbki termicznej potraw wykorzystują wyłącznie grzałki
- piekarniki 2 w 1 z funkcją mikrofali łączą cechy obu urządzeń, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w kuchni
- piekarniki parowe gotujące potrawy podobnie jak parowar, wyposażone są one           w pojemnik na wodę, który umożliwia przygotowywanie dań na parze
- parowe z funkcją pieczenia 


  • Wielkość piekarnika
- kompaktowe o zmniejszonych rozmiarach, które świetnie sprawdzą się w małych kuchniach lub gdy mieszkamy sami. Ich wysokość wynosi od 45 do 50 cm
- standardowe o szerokości i wysokości 60cm
- powiększone o szerokości powyżej 80 cm


  • Energooszczędność:
Oznaczana literami od A do G. Piekarnik zaliczany do klasy A zużywa najmniej energii, do klasy G ― najwięcej. Klasa A ma własną skalę od A do A+++, im więcej + . to tym wyższy poziom energooszczędności


  • Typ prowadnic: 
 - prowadnice drabinkowe występują w starszych modelach, za ich pomocą wysuwanie blachy jest dość kłopotliwe, dlatego coraz częściej zastępowane są prowadnicami teleskopowymi
- prowadnice teleskopowe - umożliwiają wysunięcie blachy na podobnej zasadzie jak otwieranie szuflady
- prowadnice tzw. cargo, czyli wózek, dzięki któremu mamy szybki i bezpieczny dostęp do potrawy


  • Sposób nagrzewania: 
Piekarnik powinien posiadać dwie grzałki – dolną i górną oraz termoobieg, który zapewnia równomierną cyrkulację, czyli rozprowadzenie temperatury po wnętrzu urządzenia. Przy czym grzałki dolna i górna powinny mieć możliwość uruchamiana każdej oddzielnie lub obu naraz. Funkcją przydatną jest też grill oraz obracany rożen, który znacznie przyśpiesza proces pieczenia mięs


  • Sposób czyszczenia piekarnika:
- parowe - należy wlać wodę do specjalnego pojemnika i włączyć funkcję czyszczenia, wytwarza się para rozmiękczająca tłuszcz i brud. Po skończonym czyszczeniu pozostaje przetarcie wnętrze ściereczką
- pyrolityczne - polega na nagrzaniu piekarnika do ok. 500°C i spaleniu wszystkich zanieczyszczeń. Po zakończeniu czyszczenia, należy jedynie usunąć popiół
- katalityczne - wykorzystywane są specjalne wkłady katalityczne, które nagrzewają się do temperatury 350°C i absorbują tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia. Wadą jest konieczność wymiany wkładów


  • Dodatkowe funkcje:
- termosonda - metalowy czujnik, który wbija się w potrawę i sprawdza on temperaturę w jej wnętrzu. Po jej osiągnięciu piekarnik automatycznie się wyłączy.
- funkcja podtrzymywania temperatury - zapobiega wystygnięciu potrawy i ogranicza zużycie energii
- automatyczne programy - ułatwiają dopasowanie temperatury i innych parametrów do określonego dania. Wystarczy, że włączymy jeden z kilkunastu lub kilkudziesięciu programów
- funkcje związane z bezpieczeństwem - to m.in. automatyczna blokada drzwi i blokada programatora, chłodny front, automatyczny wyłącznik czy system chłodzenia obudowy. Szczególnie przydatne przy małych dzieciach
- podwójna komora - umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw w odmiennych temperaturach, bez przechodzenia i mieszania się zapachów
- rozmrażanie - potrawa rozmrażane są przy użyciu samego wentylatora



 Który wybrać?


Przed wyborem piekarnika należy zapisać na kartce te funkcje, które nas najbardziej interesują i są dla nas najważniejsze. 
Przede wszystkim trzeba wiedzieć ile miejsca w kuchni mamy przeznaczone na piekarnik. Wybierając piekarnik należy wybrać także sposób jego otwierania - z przodu, czy z boku. Jeżeli w domu są dzieci to na pewno podstawą wyboru powinien być piekarnik posiadający funkcje związane z bezpieczeństwem, jak chłodny front czy blokada drzwi. Jeżeli jesteśmy amatorami zdrowego odżywiania to piekarnik parowy będzie idealny. A przede wszystkim zwracajmy uwagę na to, aby był jak najbardziej energooszczędny.  
Piekarnik powinien być również dopasowany do aranżacji kuchni - na rynku dostępne są piekarniki nowoczesne, wykonane ze szkła, aluminium lub stali nierdzewnej, a także w stylu retro. Bo w dzisiejszych czasach piekarnik powinien cieszyć nie tylko nasze podniebienia, ale także oczy 😉  




* Artykuł sponsorowany

Komentarze

  1. Ja niedługo będę musiała wybrać nowy piekarnik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupowałam piekarnik 3 lata temu i już chciałabym nowy, ale muszę jeszcze poczekać ;)

      Usuń
  2. Ja mam piekarnik elektryczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle tych piekarników na rynku, że naprawdę ciężko wybrać ten najbardziej odpowiedni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Ja dopiero co kupiłam nowy piekarnik, a już mi się marzy nowy :D

      Usuń
  4. u mnie w mieszkaniu kuchenka już stała, więc na razie nie miałam wyboru. Ale do własnego kupionego mieszkania już będę się kierować twoimi radami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny