NIECH CI SIĘ UPIECZE...
Pieczenia to jedna z metod przygotowywania potraw, która polega na ogrzewaniu żywności suchym powietrzem w piekarniku. Ta obróbka żywności jest stara jak świat, bo już w starożytności powstawały piece zbudowane z gliny, kamienia, cegieł lub cementu. Pierwszy współczesny piekarnik powstał w roku 1894, a jego wynalazcą był Edis Morson. Przez te wszystkie lata wygląd oraz funkcje piekarników ewoluowały, a obecnie producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych funkcji, które ułatwią nam przygotowanie potraw. W dzisiejszych piekarnikach nie tylko upiecze się ciasta, mięsa czy inne dania, ale również pozwalają one na gotowanie na parze, mają funkcje kuchenki mikrofalowej, same się czyszczą, a do tego świetnie się prezentują, dodając uroku naszej kuchni. Na rynku jest taki wybór piekarników, że nie trudno o zawrót głowy. Jaki piekarnik wybrać?
Piekarnik jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Bez dobrego piekarnika nie przygotujemy pysznych ciast i torów, aromatycznych i soczystych mięs, czy choćby domowej pizzy. Większość kucharek (i nie tylko 😉) nie wyobraża sobie bez niego swojego kucharzenia.
Dla mnie piekarnik to serce kuchni, dlatego uważam, że przy jego wyborze warto się dłużej zastanowić, czego tak naprawdę potrzebujemy, bo dobrze dobrany, z odpowiednimi funkcjami piekarnik będzie nam ułatwiał pracę.
Mój idealny piekarnik powinien bez trudu pomieścić przygotowywane przeze mnie potrawy, umożliwić szybkie i łatwe pieczenie bez ryzyka przypalenia, być łatwy i wygodny w obsłudze oraz energooszczędny, bezpieczny i z funkcją automatycznego czyszczenia. Ważne, aby piekarnik był też samodzielny, a nie zintegrowany z płytą grzewczą, gdyż wtedy możemy go umieścić w dowolnym miejscu w kuchni.
- standardowe o szerokości i wysokości 60cm
- powiększone o szerokości powyżej 80 cm
- pyrolityczne - polega na nagrzaniu piekarnika do ok. 500°C i spaleniu wszystkich zanieczyszczeń. Po zakończeniu czyszczenia, należy jedynie usunąć popiół
- katalityczne - wykorzystywane są specjalne wkłady katalityczne, które nagrzewają się do temperatury 350°C i absorbują tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia. Wadą jest konieczność wymiany wkładów
- funkcja podtrzymywania temperatury - zapobiega wystygnięciu potrawy i ogranicza zużycie energii
- automatyczne programy - ułatwiają dopasowanie temperatury i innych parametrów do określonego dania. Wystarczy, że włączymy jeden z kilkunastu lub kilkudziesięciu programów
- funkcje związane z bezpieczeństwem - to m.in. automatyczna blokada drzwi i blokada programatora, chłodny front, automatyczny wyłącznik czy system chłodzenia obudowy. Szczególnie przydatne przy małych dzieciach
- podwójna komora - umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw w odmiennych temperaturach, bez przechodzenia i mieszania się zapachów
- rozmrażanie - potrawa rozmrażane są przy użyciu samego wentylatora
Idealny piekarnik...
Dla mnie piekarnik to serce kuchni, dlatego uważam, że przy jego wyborze warto się dłużej zastanowić, czego tak naprawdę potrzebujemy, bo dobrze dobrany, z odpowiednimi funkcjami piekarnik będzie nam ułatwiał pracę.
Mój idealny piekarnik powinien bez trudu pomieścić przygotowywane przeze mnie potrawy, umożliwić szybkie i łatwe pieczenie bez ryzyka przypalenia, być łatwy i wygodny w obsłudze oraz energooszczędny, bezpieczny i z funkcją automatycznego czyszczenia. Ważne, aby piekarnik był też samodzielny, a nie zintegrowany z płytą grzewczą, gdyż wtedy możemy go umieścić w dowolnym miejscu w kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika?
- Typ piekarnika:
- piekarniki 2 w 1 z funkcją mikrofali łączą cechy obu urządzeń, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w kuchni
- piekarniki parowe gotujące potrawy podobnie jak parowar, wyposażone są one w pojemnik na wodę, który umożliwia przygotowywanie dań na parze
- piekarniki parowe gotujące potrawy podobnie jak parowar, wyposażone są one w pojemnik na wodę, który umożliwia przygotowywanie dań na parze
- parowe z funkcją pieczenia
- Wielkość piekarnika:
- standardowe o szerokości i wysokości 60cm
- powiększone o szerokości powyżej 80 cm
- Energooszczędność:
- Typ prowadnic:
- prowadnice teleskopowe - umożliwiają wysunięcie blachy na podobnej zasadzie jak otwieranie szuflady
- prowadnice tzw. cargo, czyli wózek, dzięki któremu mamy szybki i bezpieczny dostęp do potrawy
- Sposób nagrzewania:
- Sposób czyszczenia piekarnika:
- pyrolityczne - polega na nagrzaniu piekarnika do ok. 500°C i spaleniu wszystkich zanieczyszczeń. Po zakończeniu czyszczenia, należy jedynie usunąć popiół
- katalityczne - wykorzystywane są specjalne wkłady katalityczne, które nagrzewają się do temperatury 350°C i absorbują tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia. Wadą jest konieczność wymiany wkładów
- Dodatkowe funkcje:
- funkcja podtrzymywania temperatury - zapobiega wystygnięciu potrawy i ogranicza zużycie energii
- automatyczne programy - ułatwiają dopasowanie temperatury i innych parametrów do określonego dania. Wystarczy, że włączymy jeden z kilkunastu lub kilkudziesięciu programów
- funkcje związane z bezpieczeństwem - to m.in. automatyczna blokada drzwi i blokada programatora, chłodny front, automatyczny wyłącznik czy system chłodzenia obudowy. Szczególnie przydatne przy małych dzieciach
- podwójna komora - umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw w odmiennych temperaturach, bez przechodzenia i mieszania się zapachów
- rozmrażanie - potrawa rozmrażane są przy użyciu samego wentylatora
Który wybrać?
Przed wyborem piekarnika należy zapisać na kartce te funkcje, które nas najbardziej interesują i są dla nas najważniejsze.
Przede wszystkim trzeba wiedzieć ile miejsca w kuchni mamy przeznaczone na piekarnik. Wybierając piekarnik należy wybrać także sposób jego otwierania - z przodu, czy z boku. Jeżeli w domu są dzieci to na pewno podstawą wyboru powinien być piekarnik posiadający funkcje związane z bezpieczeństwem, jak chłodny front czy blokada drzwi. Jeżeli jesteśmy amatorami zdrowego odżywiania to piekarnik parowy będzie idealny. A przede wszystkim zwracajmy uwagę na to, aby był jak najbardziej energooszczędny.
Piekarnik powinien być również dopasowany do aranżacji kuchni - na rynku dostępne są piekarniki nowoczesne, wykonane ze szkła, aluminium lub stali nierdzewnej, a także w stylu retro. Bo w dzisiejszych czasach piekarnik powinien cieszyć nie tylko nasze podniebienia, ale także oczy 😉
* Artykuł sponsorowany
Bardzo pomocne wskazówki :)
OdpowiedzUsuńSandicious
Dziękuję :)
UsuńPrzydatny post :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńJa niedługo będę musiała wybrać nowy piekarnik :D
OdpowiedzUsuńJa kupowałam piekarnik 3 lata temu i już chciałabym nowy, ale muszę jeszcze poczekać ;)
UsuńJa mam piekarnik elektryczny :-)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
UsuńTyle tych piekarników na rynku, że naprawdę ciężko wybrać ten najbardziej odpowiedni :P
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ja dopiero co kupiłam nowy piekarnik, a już mi się marzy nowy :D
Usuńu mnie w mieszkaniu kuchenka już stała, więc na razie nie miałam wyboru. Ale do własnego kupionego mieszkania już będę się kierować twoimi radami :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń