CYTRYNOWE PLACUSZKI Z RICOTTY I KASZY MANNY

Jak dobrze rozpocząć dzień? Pysznym śniadaniem! Najlepsze to te z placuszkami śniadaniowymi w roli głównej, dlatego mam dla Was przepis na genialne placki z ricotty i kaszy manny z nutą cytrynową 🍋 Nie zawierają one ani mąki, ani dodatku cukru - słodzone są miodem 🍯 Nie są również przesłodzone, a dodatek skórki i soku z cytryny nadaje wspaniałego aromatu oraz delikatną nutkę orzeźwienia. Placuszki pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je wziąć ze sobą na wynos, do pracy lub szkoły. Idealne dla dzieci, również na podwieczorek 😉


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli
Do podania: (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Z sera ricotta odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do spęczniałej kaszy manny dodajemy żółtka, ser ricotta, miód oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. dżemem






* Wpis powstał we współpracy z Stovit


Komentarze

  1. Uwielbiamy różne rodzaje placuszków i takie też chętnie byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam placki z ricotty i cytryny już dawno, bardzo je polubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne placuszki zapraszam na blog są ciekawe bo z ricotty i cytrynną

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny