BURGERY Z KURCZAKA Z SEREM
Delikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Świetnie nadają na obiad dla dzieci. Aby były mniej tłuste, można je chwilkę podsmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika - wtedy mniej nasiąkną tłuszczem. Mogą być serwowane w formie obiadu, np. z ziemniakami i surówką lub w formie burgera w bułce, np. z sałatą, pomidorem i innymi dodatkami.
Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Do tego są bardzo proste w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie! To zdecydowanie moje ulubione burgery, dużo lżejsze i delikatniejsze niż wołowe czy wieprzowe, a nawet smakują dużo lepiej niż indycze. Polecam!
Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Do tego są bardzo proste w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie! To zdecydowanie moje ulubione burgery, dużo lżejsze i delikatniejsze niż wołowe czy wieprzowe, a nawet smakują dużo lepiej niż indycze. Polecam!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka ( ok. 600 g)
- ok. 100 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek koperku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki sezamu
- 1 jajo
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Przenosimy do miski.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy lub możemy też ją zmielić w rozdrabniaczu. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony po około 6-7 min., aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w bułce.
Rada:
Aby były mniej tłuste, można je podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, z obu stron po około 2-3 min., a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo pyszne :)
UsuńWyglądają bardzo ciekawie, szczególnie w tej panierce z dodatkiem sezamu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe i niezwykle apetyczne! :) Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńtakim burgerem bym nie pogardziła
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPięknie i smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajnie wyglądają :) Zwłaszcza w środku
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A do tego są pyszne :)
UsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakują ;)
Usuńcoś dla mnie bo za tradycyjnymi nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń