BATONIKI BOUNTY W KSZTAŁCIE PISANEK

Domowe batoniki bounty to niebo w gębie! Te oryginalne ze sklepu nie umywają się do nich. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest taki, że nie zjemy ich zaraz po zrobieniu, bo musza się schłodzić w lodówce 😉 Intensywny smak kokosa w mlecznej czekoladzie... dla fanów Bounty nie ma nic lepszego - batoniki dosłownie rozpływają się w ustach 😋
P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek 🥚


 Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja: (opcjonalnie )
  • wiórki kokosowe
  • posypki Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie porobiły nam się grudki. Możemy również użyć miksera. Po rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczamy pojedynczo w gotowej polewie i odkładamy ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Możemy je ozdobić kokosem lub posypkami, ale nie jest to konieczne. 

Przechowujemy w lodówce.



 P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny