Zupa parówkowa
Zupa pomidorowa z parówkami i pieczarkami to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni, a potrzebujemy zjeść coś ciepłego i treściwego. Niecałe 30 min. i zupa gotowa! W smaku jest naprawdę smaczna, choć początkowo podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Zupa jest też dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej jakości...
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g parówek
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy w grubsze plastry.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy parówki i chwilę je podsmażamy, a na końcu dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 5 min.
Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min.
Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Nigdy nie jadłyśmy zupy pomidorowej z pieczarkami :D
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie :)
UsuńPierwszy raz słyszę o takim połączeniu, ale chyba będę musiała spróbować tego. Mam trochę parówek, a zupa to nie problem, żeby ją przygotować. Myślę, że przygotuję ją jutro i będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńPolecam - połączenie niestandardowe, ale za to pyszne :)
UsuńWow - ale czad :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU mnie robiło się takie danie w formie gulaszu, pychotka :)
OdpowiedzUsuńGulasz też fajny pomysł :)
UsuńGenialne w swej prostocie ;) wypróbuję za tydzień bo na tn tydzień plan posiłków mam już gotowy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecam :)
UsuńPrzecież to jest ukradziony przepis Majora Suchodolskiego, który stworzył te arcydzieło i zademonstrował w programie kulinarnym Major Psznie je
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam tego Pana i jego programu kulinarnego
UsuńCiekawa alternatywa do klasycznej pomidorowej. No i pierwszy raz faktycznie widzę połączenie pomidorowej z pieczarkami. Zapisuje do listy potraw do spróbowania;)
OdpowiedzUsuńWyszła bardzo smaczna zupa,fajny przepis
OdpowiedzUsuńMoja 6 zupa ktorą sam gotowalem. Wyszla fajna ( musze powiedziec ze jestem pies na zupy ) pewnie gdybym potrafil gotowac wyszlo by cudo. Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń