Zupa parówkowa

Zupa pomidorowa z parówkami i pieczarkami to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni, a potrzebujemy zjeść coś ciepłego i treściwego. Niecałe 30 min. i zupa gotowa! W smaku jest naprawdę smaczna, choć początkowo podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Zupa jest też dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej jakości...


Składniki:
  • 500 g parówek
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy w grubsze plastry.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy parówki i chwilę je podsmażamy, a na końcu dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 5 min.
Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min.
Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.





Komentarze

  1. Nigdy nie jadłyśmy zupy pomidorowej z pieczarkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, ale chyba będę musiała spróbować tego. Mam trochę parówek, a zupa to nie problem, żeby ją przygotować. Myślę, że przygotuję ją jutro i będzie mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - połączenie niestandardowe, ale za to pyszne :)

      Usuń
  3. U mnie robiło się takie danie w formie gulaszu, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne w swej prostocie ;) wypróbuję za tydzień bo na tn tydzień plan posiłków mam już gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecież to jest ukradziony przepis Majora Suchodolskiego, który stworzył te arcydzieło i zademonstrował w programie kulinarnym Major Psznie je

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam tego Pana i jego programu kulinarnego

      Usuń
  6. Ciekawa alternatywa do klasycznej pomidorowej. No i pierwszy raz faktycznie widzę połączenie pomidorowej z pieczarkami. Zapisuje do listy potraw do spróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła bardzo smaczna zupa,fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja 6 zupa ktorą sam gotowalem. Wyszla fajna ( musze powiedziec ze jestem pies na zupy ) pewnie gdybym potrafil gotowac wyszlo by cudo. Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny