ŚNIADANIOWY PLACEK FIGOWY Z TAPIOKI

Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na zdrowy placek figowy z tapioki - bez jajek, mąki pszennej i dodatku cukru. Świetnie smakuje podany z dżemem lub domowymi konfiturami. Można również wykonać wegańską wersję tego placka, zamieniając mleko na dowolne mleko roślinne. Jest on trochę czasochłonny i w tygodniu rano pewnie ciężko będzie go przygotować, ale zawsze można go wykonać na wieczór lub w weekend, gdy mamy więcej wolnego czasu...  
A jeśli nie jesteście fanami śniadań na słodko to propozycja ta sprawdzi się doskonale także jako zdrowy deser 😉



Składniki:
Wykonanie:

Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do uzyskanej masy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Studzimy. Podajemy z dżemem lub powidłami.














* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis oraz Helio








Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam tapioki, nawet nie wiem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapioka jest bezzapachowa i ma neutralny smak - można ją stosować do przepisów zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Stosuje się ją do puddingów i jako zagęstnik :)

      Usuń
  2. wygląda ciekawie, nigdy czego takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem co to nawet jest topioka, ale placek wygląda naprawdę bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To produkt skrobiowy pozyskiwany z bulwy manioku jadalnego
      Takie małe, jędrne kuleczki ;)

      Usuń
  4. Brzmi intrygująco, a wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mnie ten przepis zaintersował, będę musiała koniecznie spróbować!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam nic z tapioką :) Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja w sumie niedawno zaczęłam z nią przygodę i tak eksperymentuję ;)

      Usuń
  7. Cudowny i bardzo finezyjny :) Z przyjemnością spróbowałabym tego placuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego...kiedyś muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe! Do tek pory tapiokę używałyśmy tylko do gotowania deseru :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tak sobie z nią eksperymentuję i ten eksperyment mogę uznać za udany :D

      Usuń
  10. Można zastosować mąkę owsianą bezglutenową i będzie bez glutenu :) tak, lubię śniadania na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. placek wygląda bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała takich wspaniałości <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm śniadanie na słodko raczej nie, ewentualnie coś słodkiego jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oryginalnie i z pewnością smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śniadania na słodko jem najczęściej, więc taka kompozycja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny