ŚNIADANIOWY PLACEK FIGOWY Z TAPIOKI
Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na zdrowy placek figowy z tapioki - bez jajek, mąki pszennej i dodatku cukru. Świetnie smakuje podany z dżemem lub domowymi konfiturami. Można również wykonać wegańską wersję tego placka, zamieniając mleko na dowolne mleko roślinne. Jest on trochę czasochłonny i w tygodniu rano pewnie ciężko będzie go przygotować, ale zawsze można go wykonać na wieczór lub w weekend, gdy mamy więcej wolnego czasu...
A jeśli nie jesteście fanami śniadań na słodko to propozycja ta sprawdzi się doskonale także jako zdrowy deser 😉
Składniki:
Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do uzyskanej masy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Studzimy. Podajemy z dżemem lub powidłami.
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis oraz Helio
A jeśli nie jesteście fanami śniadań na słodko to propozycja ta sprawdzi się doskonale także jako zdrowy deser 😉
Składniki:
- 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 banany
- 150 g suszonych fig Helio
- 1/2 szklanki maki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do uzyskanej masy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Studzimy. Podajemy z dżemem lub powidłami.
Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam tapioki, nawet nie wiem jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTapioka jest bezzapachowa i ma neutralny smak - można ją stosować do przepisów zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Stosuje się ją do puddingów i jako zagęstnik :)
Usuńwygląda ciekawie, nigdy czego takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńNie wiem co to nawet jest topioka, ale placek wygląda naprawdę bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńTo produkt skrobiowy pozyskiwany z bulwy manioku jadalnego
UsuńTakie małe, jędrne kuleczki ;)
Moje ulubione składniki
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńBrzmi intrygująco, a wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo mnie ten przepis zaintersował, będę musiała koniecznie spróbować!! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Polecam!
UsuńNigdy nie jadłam nic z tapioką :) Kusisz :)
OdpowiedzUsuńA ja w sumie niedawno zaczęłam z nią przygodę i tak eksperymentuję ;)
UsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny i bardzo finezyjny :) Z przyjemnością spróbowałabym tego placuszka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się bardzo :)
UsuńNigdy nie jadłam czegoś podobnego...kiedyś muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Polecam :) Również pozdrawiam
UsuńCiekawe! Do tek pory tapiokę używałyśmy tylko do gotowania deseru :D
OdpowiedzUsuńA ja tak sobie z nią eksperymentuję i ten eksperyment mogę uznać za udany :D
UsuńMożna zastosować mąkę owsianą bezglutenową i będzie bez glutenu :) tak, lubię śniadania na słodko :)
OdpowiedzUsuńOtóż to! Może być również bezglutenowy :)
Usuńplacek wygląda bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała takich wspaniałości <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło :)
UsuńHmm śniadanie na słodko raczej nie, ewentualnie coś słodkiego jako dodatek :)
OdpowiedzUsuńJak kto lubi ;)
Usuńoryginalnie i z pewnością smacznie:)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo smacznie :)
UsuńFajny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobię na bank:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńŚniadania na słodko jem najczęściej, więc taka kompozycja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńciekawy placek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I smaczny :)
Usuń