SERCE KINDER COUNTRY
Kolejna moja propozycja na Walentynki... ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy 💗
Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna!
(forma w kształcie serca)
Ciasto:
Wykonanie:
W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, a na końcu stopniowo dodajemy zmieszane składniki suche, ciągle ucierając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy pszenicę prażoną i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekrawamy na 2 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku wykładamy większą część masy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałą częścią masy. Przyozdabiamy pszenicą prażoną w miodzie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany 30%
- 2 op. serka homogenizowanego naturalnego (po 140 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie
- 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie
W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, a na końcu stopniowo dodajemy zmieszane składniki suche, ciągle ucierając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy pszenicę prażoną i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekrawamy na 2 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku wykładamy większą część masy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałą częścią masy. Przyozdabiamy pszenicą prażoną w miodzie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Mniam, przepyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I tak też smakuje :)
UsuńSuper ciacho kochana 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńMmm wygląda bardzo apetycznie! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo lubię to ciasto, jest naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo moja wersja, trochę inna niż oryginał, ale też pyszna :)
UsuńOmnomnomnom...
OdpowiedzUsuń😊
UsuńFajny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo kusi to ciacho, muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńale świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiam Kinder country. Ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń