OPONKI POMARAŃCZOWE

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;)
Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne!



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 70 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka kandyzowana z pomarańczy ( do dekoracji)
  • 1 litr oleju do smażenia

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. Następnie drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku, dodajemy cukier kryształ i 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, skórę z pomarańczy i rozczyn. Wyrabiamy pulchne, sprężyste ciasto. Następnie po trochu wlewamy wystudzone roztopione masło, a na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm. Wycinamy krążki za pomocą kubka, a w środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki. Gotowe oponki przykrywamy ściereczką na około 30 min., aby urosły.
Olej rozgrzewamy w szerokim rondelku do temp. ok 175 stopni. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki osączamy na papierowym ręczniku.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę masła i sok z pomarańczy.
Przestudzone oponki maczamy z jednej strony w ciepłej rozpuszczonej czekoladzie. Ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.








Komentarze

  1. o mniam! <3 Idealne i niezwykle smakowite oponki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, czwartek już tuż tuż. Zrobiłaś cudowną polewę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę sobie termometr do smażenia/gotowania kupić, bo nie mam pojęcia jak sprawdzić domowymi metodami czy olej jest odpowiedni ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termometr w kuchni to przydatna rzecz. Ja zazwyczaj to na wyczucie smażyłam ;)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawie wyglądają, ja może w tym roku oponki upiekę, bo za smażonymi nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Miło mi, że tak moje przepisy działają na Ciebie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny