Kurczak w sosie gorgonzola (z makaronem)
Kremowy sos serowy we włoskim stylu, o intensywnym smaku... a to za sprawą sera pleśniowego gorgonzola. Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser z niebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Sos zyskał również wyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤
Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤
Składniki:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło.
- 3 filety z kurczaka
- 200 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina wytrawnego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty)
Wykonanie:
Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni.
Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem.
Pyszna propozycja na obiad:) Ja jestem fanką serów pleśniowych :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
Usuńsmakowity sos :)
OdpowiedzUsuńO tak - jest przepyszny!
UsuńPyszne danie 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńFajne danie, lubię taki sos serowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam włoską kuchnię. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńZapowiada się smacznie, mogłabym zjeść takie danie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńpyszny obiadek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bosko...uwielbiam makaron w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję! Ten jest wyjątkowo dobry :)
Usuńpyszny i treściwy obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo fajne danie
OdpowiedzUsuńI bardzo pyszne ;)
UsuńZdecydowanie moje smaki. Uwielbiam makaron w sosie gorgonzola:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńlubię sosy serowe, ale serów pleśniowych nie lubię :(
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam :) Ale w sosie to całkiem inaczej smakują niż solo ;)
UsuńProsty, smakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
Usuńile ml tego białego wina?
OdpowiedzUsuń100 ml - ilość jest podana w liście składników 😉
Usuń