Jogurtowe rogaliki z różą
Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików. Po upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie, ale również świetnie się prezentują. Pychotka!
Składniki:
W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy.
Składniki:
- 2-2,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 24 łyżeczki marmolady różanej Stovit
Lukier:
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- suszone płatki róż (do posypania)
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju rogaliki, a najlepiej gdyby ktoś je zrobił za mnie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Ooo ja też czasami mam takie marzenie, żeby ktoś zrobił je za mnie :D
UsuńMniam...porywam jeden albo dwa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Jasne :) Częstuj się!
UsuńNie jest to połączenie dla każdego ale zasługuje na uwagę :)
OdpowiedzUsuńTo miło mi :)
UsuńOoh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Thank you and I recommend you :)
UsuńWyglądają mega smacznie. Super, że na drugi dzień zachowują świeżość. Bardzo kusząca propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) U mnie nawet na trzeci dzień były bardzo smaczne :)
UsuńBardzo apetyczne te rogaliczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńI jak się pięknie błyszczą <3 Zjadłybyśmy wszystkie od razu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńsmacznie i fotogenicznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń