GOFRY Z CIECIERZYCY
Gofry... chyba większości z nas kojarzą się z latem i wakacjami, kiedy to objadamy się nimi beztrosko, bo urlop bez gofrów się nie liczy 😉
Ale dziś u mnie nie będzie tradycyjnych gofrów, lecz ich zdrowsza wersja - bezglutenowe i wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy. Syte, a zarazem lekkie i puszyste. W smaku różnią się od tradycyjnych gofrów, ale ich zaletą jest to, że możemy sobie na nie częściej pozwolić bez wyrzutów sumienia, nie tylko na urlopie 😉
Jeżeli chodzi o dodatki, to ja zostałam przy tradycyjnych, czyli owoce w żelowej zawiesinie oraz bita śmietana, przez co moje gofry przestały być wegańskie, dlatego dodatki dobierajcie do własnych preferencji.
Idealne na śniadanie, kolacje czy deser...
Składniki:
Gofry:
Wykonanie:
Ale dziś u mnie nie będzie tradycyjnych gofrów, lecz ich zdrowsza wersja - bezglutenowe i wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy. Syte, a zarazem lekkie i puszyste. W smaku różnią się od tradycyjnych gofrów, ale ich zaletą jest to, że możemy sobie na nie częściej pozwolić bez wyrzutów sumienia, nie tylko na urlopie 😉
Jeżeli chodzi o dodatki, to ja zostałam przy tradycyjnych, czyli owoce w żelowej zawiesinie oraz bita śmietana, przez co moje gofry przestały być wegańskie, dlatego dodatki dobierajcie do własnych preferencji.
Idealne na śniadanie, kolacje czy deser...
Składniki:
Gofry:
- 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy Radix-Bis
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy
- szczypta soli
Dodatki (u mnie) :
- bita śmietana
- 1 op. naturalnie owocowe - truskawki Stovit
- garść suszonej morwy białej Helio
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną, truskawkami w żelowej zawiesinie oraz suszoną białą morwą.
Oj tak, z bitą śmietaną najlepsze :D My jeszcze lubimy dodać powidła :D
OdpowiedzUsuńU mnie bita śmietana to podstawa do gofrów :)
UsuńPlacki z takiej mąki już robiłam, ale gofry? I to na słodko? Oj kusisz :D
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :) Są świetne!
UsuńTo już mam pomysł na jutrzejszy deser, będą gofry z bitą śmietaną, mąż i synek z pewnością się ucieszą :)
OdpowiedzUsuńOoo synek to z pewnością ;) Polecam!
UsuńZ mąki z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale z jaglanej wychodzą super :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, też są bardzo smaczne :)
UsuńJaka pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńwyglądają smacznie. Muszę pożyczyć gofrownicę od mamy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńbędę próbować, mój pierwszy przepis z tą mąką
OdpowiedzUsuńTo napisz jak efekty :)
Usuń