CZEKOLADOWO-KORZENNY PUDDING Z TAPIOKI Z WIŚNIAMI
Tapioka - co to takiego? Jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia o jej istnieniu. To produkt skrobiowy pozyskiwany z bulwy manioku jadalnego. Tapioka jest hipoalergiczna, lekkostrawna i nie zawiera glutenu, a dzięki temu, że jest bezzapachowa i ma neutralny smak, może być używana zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Znalazła ona zastosowanie jako zagęstnik do zup i sosów, a także jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.
Dziś u mnie tapioka na słodko w formie deseru w pucharkach, o smaku czekoladowo-korzennym z wiśniami oraz jogurtem naturalnym. Pudding z tapioki jest rewelacyjny w smaku - zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki i żałuję, że tak późno go poznałam. Małe, jędrne kuleczki o smaku czekoladowym z nutą korzenną, podane naprzemiennie z wiśniami deserowymi to deser, który rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości!
Idealny nie tylko na deser, ale również jako słodkie śniadanie 😉
Składniki:
Wykonanie:
Dziś u mnie tapioka na słodko w formie deseru w pucharkach, o smaku czekoladowo-korzennym z wiśniami oraz jogurtem naturalnym. Pudding z tapioki jest rewelacyjny w smaku - zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki i żałuję, że tak późno go poznałam. Małe, jędrne kuleczki o smaku czekoladowym z nutą korzenną, podane naprzemiennie z wiśniami deserowymi to deser, który rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości!
Idealny nie tylko na deser, ale również jako słodkie śniadanie 😉
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis
- 400 ml mleka krowiego
- 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis
- 2 łyżki erytrolu Radix-Bis
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 słoiczek wiśni deserowych
- 150 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem krowim i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz erytrol i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekaną gorzką czekoladę (1 kostkę odkładamy do posypania po wierzchu) i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Pudding wlewamy do pucharków na przemian z wiśniami deserowymi. Na wierzch wykładamy jogurt naturalny i posypujemy startą czekoladą.
Tapiokę robiłyśmy już na milion sposobów i zdecydowanie na mleczku kokosowym smakuje najlepiej :D
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam z nią przygodę :D
UsuńU mnie w domu wszyscy bardzo lubią pudding z tapioki, najczęściej robimy po prostu kokosowy, bez dodatków :).
OdpowiedzUsuńTeż musi być pyszny :)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń