WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU
Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, a tak naprawdę jest ona niezwykle bogata oraz zróżnicowana i należy do bardzo wykwintnych - jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także oczu. Zyskała ona miano najbardziej harmonijnej i najzdrowszej kuchni świata. Dania kuchni japońskiej podbijają serca osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów.
Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan) i mirin (słodka sake), unikając skrajnych smaków i aromatów.
Chcesz się dowiedzieć po jakie potrawy najczęściej sięgają sami Japończycy? To zapraszam do artykułu ➨ 4 najpopularniejsze potrawy japońskie
Kuchnię japońską podzielić można na kilka grup:
Wykonanie:
Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan) i mirin (słodka sake), unikając skrajnych smaków i aromatów.
Chcesz się dowiedzieć po jakie potrawy najczęściej sięgają sami Japończycy? To zapraszam do artykułu ➨ 4 najpopularniejsze potrawy japońskie
Kuchnię japońską podzielić można na kilka grup:
- nimono - dania gotowane
- yakimono - dania pieczone
- agemono - dania smażone
- tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji
- gohanmono - dania przyrządzane z ryżu
- sushi
Nie wiesz jak jeść pałeczkami? To zapraszam do artykułu ➨ Jak prawidłowo jeść pałeczkami?
Gdy najdzie nas ochota na kuchnię japońską, nie musimy lecieć od razu do Japonii czy szukać restauracji japońskiej w okolicy 😉 Dużo tańszą opcją jest przygotowanie takiego dania we własnym domu... przyrządzanie potraw kuchni japońskiej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych - jest to kuchnia prosta i w miarę szybka, no oprócz sushi 🍣
A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.
Dania OYAKATA są oferowane w praktycznych kubkach, dzięki którym można cieszyć się ulubionymi smakami Japonii w każdym miejscu i w każdych warunkach. Materiał, z którego jest wykonany kubek jest bezpieczny i nie nagrzewa się. Oprócz tego posiada on wieczko jako "sitko" z otworami do odlewania wody, dzięki któremu można w łatwy sposób przygotować danie, nie używając do tego dodatkowych naczyń.
Dania OYAKATA zawierają mieszanki aromatycznych przypraw oraz sosy, które będą również pomocne w naszej kuchni podczas przygotowywania autorskich potraw w stylu japońskim. Tak właśnie ja postąpiłam i podczas przygotowania wołowiny wasabi użyłam dania OYAKATA - Japońska wołowina smak wasabi. Danie to zawiera makaron, saszetkę z sosem oraz wzbogacone jest szczypiorkiem oraz kawałkami wołowiny. Sos zużyłam do zamarynowania mięsa, a potrawę podałam z makaronem, który znajdował się w kubku, dzięki temu nie musiałam kupować dodatkowych składników używanych w kuchni japońskiej. Oprócz tego dodałam własne składniki, takie jak: seler naciowy, papryka, cebula, marchewka, a także wołowina. Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom nie było pracochłonne.
- ok. 350-400 g wołowiny
- 2 op. dania instant OYAKATA - Japońska Wołowina smak wasabi
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sos z dania instant i dokładnie obtaczamy w nim mięso. W zależności od preferencji - czy lubimy mniej czy bardziej ostre dania to do mięsa dajemy 1 lub 2 sosy. Odstawiamy na około 20-30 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wołowinę. Smażymy około 6-8 min., a następnie mięso wyjmujemy na talerz. Do woka, na oliwę, na której smażyło się mięso wkładamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy przez około 4-5 min. Dodajemy seler naciowy i smażymy przez 2-3 min. Następnie do woka wrzucamy wołowinę i smażymy przez kolejne 2 min. Na końcu dodajemy pokruszony makaron z dania instant i zalewamy wszystko wrzącą wodą (ok. 2 szklanki). Gdy makaron wchłonie całą wodę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.
Dostępność produktów OYAKATA:
➨AUCHAN ➨CARREFOUR ➨ CARREFOUR EXPRESS
➨CARREFOUR MARKET ➨PIOTR I PAWEŁ ➨FRESH MARKET
➨GLOBI ➨INTERMARCHE ➨KAUFLAND ➨JMP
➨MILA ➨SIMPLY MARKET ➨TESCO ➨ŻABKA
➨YATTA.PL ➨STOKROTKA ➨EKO
Dostępność produktów OYAKATA:
➨AUCHAN ➨CARREFOUR ➨ CARREFOUR EXPRESS
➨CARREFOUR MARKET ➨PIOTR I PAWEŁ ➨FRESH MARKET
➨GLOBI ➨INTERMARCHE ➨KAUFLAND ➨JMP
➨MILA ➨SIMPLY MARKET ➨TESCO ➨ŻABKA
➨YATTA.PL ➨STOKROTKA ➨EKO
Pysznie się prezentuje, moje smaki :) Nie spotkałam chyba tej marki w sklepach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja widziałam w Piotrze i Pawle
Usuńmyślałam, że mój P. stwierdzi, że będzie chciał to zjeść, ale się jednak myliłam ;D ja nie przepadam za mięsem, a wasabi mnie przeraża :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że to danie wcale nie było takie ostre. Samo wasabi ja też nie jestem w stanie przełknąć ;)
UsuńFajne danie. W ogóle Japonia sama w sobie zachwyca. I to jak Japończycy żyją w zgodzie z naturą:)
OdpowiedzUsuńMnie również zachwyca ich kuchnia :)
Usuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, moje też :)
UsuńPo japońsku ;)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńZ kuchni japońskiej znam tylko sushi, ale ta wołowina bardzo mi się podoba, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo danie jest pyszne :)
Usuńmojemu chłopakowi to danie na pewno by smakowało on uwielbia azjatycką kuchnię i jest fanek wołowiny, ja mniej
OdpowiedzUsuńo polecam zrobić chłopakowi, na pewno będzie zadowolony ;)
UsuńKiedyś wygrałam książkę o kuchni japońskiej, niestety nic z niej nie zrobiłam , choć mam ochotę zrobić drayaki- po takim daniu jak Twoje można byłoby je zjeść
OdpowiedzUsuńO taka książka to by mi się przydała ;)
UsuńUwielbiam takie orientalne smaki. Cudowna propozycja :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo aromatycznie to danie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo aromatyczne :)
UsuńWołowina po tak krótkim gotowaniu będzie twarda. Polędwica droga a czy možna zrobić z wieprzowiny?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można 😊
UsuńDziękuję za podpowiedź 😃
UsuńNie ma za co :)
Usuń