WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU

Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, a tak naprawdę jest ona niezwykle bogata oraz zróżnicowana i należy do bardzo wykwintnych - jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także oczu. Zyskała ona miano najbardziej harmonijnej i najzdrowszej kuchni świata. Dania kuchni japońskiej podbijają serca osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów.

Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan) i mirin (słodka sake), unikając skrajnych smaków i aromatów.
Chcesz się dowiedzieć po jakie potrawy najczęściej sięgają sami Japończycy? To zapraszam do artykułu ➨ 4 najpopularniejsze potrawy japońskie

Kuchnię japońską podzielić można na kilka grup:
  • nimono - dania gotowane
  • yakimono - dania pieczone 
  • agemono - dania smażone
  • tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji
  • gohanmono - dania przyrządzane z ryżu 
  • sushi
Japończycy jedzą pałeczkami - to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, oszlifowane i niekiedy pokrywane zdobieniami. Pałeczki występują w dwóch długościach – krótszej, używane do jedzenia i do gotowania oraz dłuższej, ok. 30-40 centymetrowej, stosowanej do smażenia lub gotowania.
Nie wiesz jak jeść pałeczkami? To zapraszam do artykułu ➨ Jak prawidłowo jeść pałeczkami?

Gdy najdzie nas ochota na kuchnię japońską, nie musimy lecieć od razu do Japonii czy szukać restauracji japońskiej w okolicy 😉 Dużo tańszą opcją jest przygotowanie takiego dania we własnym domu... przyrządzanie potraw kuchni japońskiej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych - jest to kuchnia prosta i w miarę szybka, no oprócz sushi 🍣

A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.

Dania OYAKATA są oferowane w praktycznych kubkach, dzięki którym można cieszyć się ulubionymi smakami Japonii w każdym miejscu i w każdych warunkach. Materiał, z którego jest wykonany kubek jest bezpieczny i nie nagrzewa się. Oprócz tego posiada on wieczko jako "sitko" z otworami do odlewania wody, dzięki któremu można w łatwy sposób przygotować danie, nie używając do tego dodatkowych naczyń.

Dania OYAKATA zawierają mieszanki aromatycznych przypraw oraz sosy, które będą również pomocne w naszej kuchni podczas przygotowywania autorskich potraw w stylu japońskim. Tak właśnie ja postąpiłam i podczas przygotowania wołowiny wasabi użyłam dania OYAKATA - Japońska wołowina smak wasabi. Danie to zawiera makaron, saszetkę z sosem oraz wzbogacone jest szczypiorkiem oraz kawałkami wołowiny. Sos zużyłam do zamarynowania mięsa, a potrawę podałam z makaronem, który znajdował się w kubku, dzięki temu nie musiałam kupować dodatkowych składników używanych w kuchni japońskiej. Oprócz tego dodałam własne składniki, takie jak: seler naciowy, papryka, cebula, marchewka, a także wołowina. Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom nie było pracochłonne.

Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych z japońskimi daniami instant OYAKATA!



Składniki:
  • ok. 350-400 g wołowiny
  • 2 op. dania instant OYAKATA - Japońska Wołowina smak wasabi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sos z dania instant i dokładnie obtaczamy w nim mięso. W zależności od preferencji - czy lubimy mniej czy bardziej ostre dania to do mięsa dajemy 1 lub 2 sosy. Odstawiamy na około 20-30 min.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki.

W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wołowinę. Smażymy około 6-8 min., a następnie mięso wyjmujemy na talerz. Do woka, na oliwę, na której smażyło się mięso wkładamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy przez około 4-5 min. Dodajemy seler naciowy i smażymy przez 2-3 min. Następnie do woka wrzucamy wołowinę i smażymy przez kolejne 2 min. Na końcu dodajemy pokruszony makaron z dania instant i zalewamy wszystko wrzącą wodą (ok. 2 szklanki). Gdy makaron wchłonie całą wodę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.




















Dostępność produktów OYAKATA:

➨AUCHAN   ➨CARREFOUR   ➨ CARREFOUR EXPRESS 
➨CARREFOUR MARKET   ➨PIOTR I PAWEŁ   ➨FRESH MARKET
➨GLOBI   ➨INTERMARCHE   ➨KAUFLAND   ➨JMP
➨MILA   ➨SIMPLY MARKET   ➨TESCO   ➨ŻABKA
➨YATTA.PL   ➨STOKROTKA   ➨EKO

* Wpis powstał we współpracy z Oyakata



Komentarze

  1. Pysznie się prezentuje, moje smaki :) Nie spotkałam chyba tej marki w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam, że mój P. stwierdzi, że będzie chciał to zjeść, ale się jednak myliłam ;D ja nie przepadam za mięsem, a wasabi mnie przeraża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że to danie wcale nie było takie ostre. Samo wasabi ja też nie jestem w stanie przełknąć ;)

      Usuń
  3. Fajne danie. W ogóle Japonia sama w sobie zachwyca. I to jak Japończycy żyją w zgodzie z naturą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kuchni japońskiej znam tylko sushi, ale ta wołowina bardzo mi się podoba, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mojemu chłopakowi to danie na pewno by smakowało on uwielbia azjatycką kuchnię i jest fanek wołowiny, ja mniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o polecam zrobić chłopakowi, na pewno będzie zadowolony ;)

      Usuń
  6. Kiedyś wygrałam książkę o kuchni japońskiej, niestety nic z niej nie zrobiłam , choć mam ochotę zrobić drayaki- po takim daniu jak Twoje można byłoby je zjeść

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie orientalne smaki. Cudowna propozycja :) <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo aromatycznie to danie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wołowina po tak krótkim gotowaniu będzie twarda. Polędwica droga a czy možna zrobić z wieprzowiny?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny