PIZZA FIT Z KALAFIORA

Pizza na ogół nie kojarzy nam się ze zdrowym jedzeniem. Ale okazuje się, że pizza może być zdrowym i dietetycznym posiłkiem, gdy jest wykonana z kalafiora. Pizza z kalafiora nie zawiera drożdży, tłuszczu, ani mąki. Poza tym przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż ciasta się nie wyrabia i nie trzeba czekać aż wyrośnie. Kalafior jest prawie niewyczuwalny, więc jest to też dobry sposób na jego przemycenie, gdy ktoś za nim nie przepada 😉 Pizza kalafiorowa jest pyszna, choć inna w smaku niż ta na tradycyjnym cieście...ale nie znaczy, że gorsza. A najważniejsze to, że jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia!
P.S. Dodatki do pizzy to tylko przykład - każdy może dodać je według własnych upodobań 😉



Składniki:

Spód:
  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Dodatki (przykładowe):
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g kindziuka 
  • kilka oliwek zielonych
  • 1/2 cebuli
  • 100 g sera żółtego lub mozzarelli tartej
  • tymianek suszony
  • ketchup pikantny Octim

Wykonanie:

Kalafior myjemy, dokładnie osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie wrzucamy do malaksera lub blendera i mielimy na miałko. Odciskamy z nadmiaru wody i przenosimy do miski. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zblendowanego kalafiora. Dodajemy resztę składników: jajka, nasiona chia, siemię lniane oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrabiamy masę dłońmi i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt koła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min.

W tym czasie, przygotowujemy dodatki: Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kilka oliwek odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy ketchup i układamy plasterki kindziuka. Następnie wykładamy pokrojoną paprykę, oliwki i piórka cebuli. Całość posypujemy startym żółtym serem i suszonym tymiankiem. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 min. Podajemy na gorąco.

























Komentarze

  1. Kiedyś miałyśmy wręcz fazę na pizze z kalafiora :D Dawno już jej nie robiłyśmy i musimy do niej wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój debiut i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis kiedyś taką jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajna :) takiej nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizzę z kalafiora, jest mega pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiej nie jadłam,musi być mega ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś przygotowywałam pizzę z kalafiora, była super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz i jestem pod wrażeniem, nie spodziewałam się, że będzie tak dobra :)

      Usuń
  7. Super pomysł na zdrową pizzę:) Ciekawe jak smakuje:) Ja dziś akurat jadłam klasyczną domową na cieście drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna pizza :) robiłam kiedyś na spodzie z kalafiora, jak i z brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam taką pizzę w trochę innym zestawieni składników jeśli chodzi o spód. Bardzo oryginalna i smaczna odmiana :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna pizza, na takim spodzie jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis i smakowita pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię taką pizzę, Twoją wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wygląda jak złoto. Super! Koniecznie musze tego spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny