KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI (z indyka)
Kotlet mielone to klasyka polskiej kuchni. Ale nawet najlepsze danie po jakimś czasie się nudzi i szuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Są bardzo delikatne w smaku i lżejsze od tych tradycyjnych. Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie kotlety to zdrowsza alternatywa dla mielonych wieprzowych czy wołowych. Dodatek pieczarek wzbogaca smak kotletów, dzięki temu są naprawdę rewelacyjne!
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- ok. 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- 1-2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.
Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi wysypujemy bułkę tartą.
Z otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką.
bardzo fajnie wyglądają. Na pewno też smakują świetnie. Masz racje, często szuka się modyfikacji tych tradycyjnych dań. No ile można jeść w kółko to samo? :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o jedzenie jestem bardzo wybredna i szukam cały czas nowych smaków bo nie lubię jeść w kółko tego samego :)
Usuńidealnie wysmażone:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak, są i to bardzo :)
UsuńLubię tę wersję kotletów, tylko ja robię osobno farsz z pieczarek, cebuli i żółtego sera i nadziewam nim kotlety :)
OdpowiedzUsuńTeż muszą być pyszne :)
Usuńwyglądają pysznie, zrobię takie kotleciki
OdpowiedzUsuńPolecam, zrób koniecznie :)
UsuńMam właśnie mięso z indyka i nie wiedziałam co z nim zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo polecam te kotleciki :)
UsuńMięso z indyka jest naprawdę pyszne, więc te kotleciki to na pewno miazga :D
OdpowiedzUsuńO tak, kotleciki są przepyszne :) Dla mnie mięso z indyka jest najlepsze :)
UsuńPysznie wyglądają. Zjadła bym kilka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam zrobić :)
UsuńAle smakowite, super obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowne i bardzo smakowite kotlety :) Oj, zjadłabym ;) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo pyszne :)
UsuńZrobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić ;)
Usuń