FRANCUSKIE ŚLIMACZKI
Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki.
Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków!
Wykonanie:
Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków!
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego świeżego
- 1 duża gruszka
- 1 op. sera pleśniowego
- natka pietruszki
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 jajko
- sól, pieprz
Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
takich nigdy nie jadłam, ja robię zazwyczaj z salami pieczarkami i serem lub plecionkę z kurczakiem . spróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńAch takie smakołyki mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńszybka przekąska :D
OdpowiedzUsuńO tak, i pyszna :)
UsuńUwielbiamy słodkie wersje ale wytrawne tą są pyszne :)
OdpowiedzUsuńU mnie częściej rządzą wersje wytrawne :)
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOchydne! Jak w ogóle można coś takiego jeść!!!
UsuńWarto wcześniej spróbować, zanim się napisze komentarz ;)
UsuńŚwietna przekąska, zwłaszcza na imprezy domowe :)
OdpowiedzUsuńU mnie sprawdzają się znakomicie na każdych imprezach :)
UsuńTez uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego na imprezy :)
OdpowiedzUsuńSą najlepsze! i szybie w przygotowaniu :)
Usuńnie mogę się przekonać do gruszki w posiłkach; ) lubię tylko te świeże, twarde z drzewa ;)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się przekonasz, z czasem smaki się zmieniają ;)
Usuń