CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO

Na to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go zrobić. Oryginalny przepis znajduje się na blogu Life Love and Sugar, a ja pozmieniałam po swojemu sposób wykonania i również trochę składniki.
Ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Spód ciasta to czekoladowe brownie, w środku znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. Brzmi nieźle, prawda?




Składniki:

Brownie:
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 150 g ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
  • 100 g dropsów czekoladowych
Wierzch:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
  • 7-8 szt. ciasteczek Oreo



Wykonanie:

Brownie:
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem z wanilią. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i wszystko dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i przekładamy do niej gotową masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wyciągamy i lekko studzimy.

Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy w misce razem z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, a następnie po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, aby za bardzo nie napowietrzyć masy.
Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i zostawiamy ciasto na kolejne 30 min. Wyciągamy, studzimy, ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz., a najlepiej na całą noc.

Wierzch:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na zimnej masie serowej. Dekorujemy całymi ciasteczkami typu "pieguski" oraz ciastkami Oreo, a także ich okruszkami. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny