CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO
Na to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go zrobić. Oryginalny przepis znajduje się na blogu Life Love and Sugar, a ja pozmieniałam po swojemu sposób wykonania i również trochę składniki.
Ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Spód ciasta to czekoladowe brownie, w środku znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. Brzmi nieźle, prawda?
Składniki:
Brownie:
Wykonanie:
Ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Spód ciasta to czekoladowe brownie, w środku znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. Brzmi nieźle, prawda?
Składniki:
Brownie:
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3 jajka
- 150 g ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
- 100 g dropsów czekoladowych
Wierzch:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu "pieguski"
- 7-8 szt. ciasteczek Oreo
Wykonanie:
Brownie:
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem z wanilią. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i wszystko dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i przekładamy do niej gotową masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wyciągamy i lekko studzimy.
Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy w misce razem z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, a następnie po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, aby za bardzo nie napowietrzyć masy.
Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i zostawiamy ciasto na kolejne 30 min. Wyciągamy, studzimy, ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz., a najlepiej na całą noc.
Wierzch:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na zimnej masie serowej. Dekorujemy całymi ciasteczkami typu "pieguski" oraz ciastkami Oreo, a także ich okruszkami. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i zostawiamy ciasto na kolejne 30 min. Wyciągamy, studzimy, ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz., a najlepiej na całą noc.
Wierzch:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę rozsmarowujemy na zimnej masie serowej. Dekorujemy całymi ciasteczkami typu "pieguski" oraz ciastkami Oreo, a także ich okruszkami. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
fenomenalne sernikobrownie <3
OdpowiedzUsuńO jejciu prezentuje się genialnie aż sobie wyobrażamy ten smak <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest naprawdę znakomity :)
UsuńSernik, brownie i oreo w jednym?
OdpowiedzUsuńTo musi być arcydobre!
O tak, jest rewelacyjne!
UsuńCudownie wygląda :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsernik na wypasie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńAle obłędne ciacho :)
OdpowiedzUsuńjaka mieszanka ;) jadłby widziała siebie: zmieszam to wszystko razem (tylko, ze ja zawsze mam nadzieję, że to będzie jadalne) :D
OdpowiedzUsuńTu gwarantuję Ci, że jest jadalne, a nawet genialne w smaku :D
Usuń