ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE
Pomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.
Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.
A Ty, które pierogi wybierasz?
Składniki:
Farsz:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, posiekane orzechy, owoce suszone i wiórki kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.
A Ty, które pierogi wybierasz?
Składniki:
Farsz:
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki miodu
- 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki)
- garść orzechów włoskich
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 jajko
Pierogi pieczone -ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- drożdże w proszku (instant)
- szczypta soli
Pierogi gotowane -ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Farsz:
Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Orzechy drobno siekamy, owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.Farsz:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, posiekane orzechy, owoce suszone i wiórki kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Pierogi pieczone:
Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajko, olej i szczyptę soli. Mieszamy łyżką, a następnie dodajemy pozostałą mąkę orkiszową. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Nakładamy po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem lub robiąc falbanki. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Studzimy.
Pierogi gotowane:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, robiąc falbanki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi ( po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy na ciepło z polewą z białej czekolady.
Podczas przygotowania pierogów używałam akcesoriów kuchennych marki Tescoma:
1) Maszynka do maku HANDY wyposażona w wysokiej jakości ceramiczny mechanizm mielący z regulacją grubości mielenia : https://www.tescomapolska.pl/maszynka-do-maku-handy
2) Patelnia i-Premium Stone z chropowatą powłoką antyadhezyjną:
https://www.tescomapolska.pl/patelnia-i-premium-stone-26-cm
3) Garnek Presto wyposażony w wysokiej jakości powłokę antyadhezyjną zapobiegającą przypalaniu potraw: https://www.tescomapolska.pl/garnek-presto-z-pokrywka-20-cm-3-5-l-powloka-antyadhezyjna
* Wpis powstał we współpracy z Tescoma
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi ( po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy na ciepło z polewą z białej czekolady.
Podczas przygotowania pierogów używałam akcesoriów kuchennych marki Tescoma:
1) Maszynka do maku HANDY wyposażona w wysokiej jakości ceramiczny mechanizm mielący z regulacją grubości mielenia : https://www.tescomapolska.pl/maszynka-do-maku-handy
https://www.tescomapolska.pl/patelnia-i-premium-stone-26-cm
Bardzo apetyczne pierożki :) Takie to chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńPyszne te pierożki, skusiłabym się na nie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńPierożki wyszły ci rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńObie wersje pierożków zjadłybyśmy z ogromną chęcią :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńWspaniałe pierogi, uwielbiam mak, ależ bym spróbowała takich pierogów, i pieczonych i gotowanych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń