SERNIK A'LA MONTE
Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia jest sernik. Chyba każdemu z nas kojarzy on się ze świętami. Ale sernik nie zawsze musi być tradycyjny. Jeżeli lubimy odrobinę szaleństwa w kuchni to proponuję sernik czekoladowy z dodatkiem deserów a'la Monte. Na pewno przypadnie on do gustu wszystkim dzieciom - tym małym i tym trochę większym 😉
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
- ok. 250 g deseru Monte lub podobnego
- 3 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- garść orzechów włoskich
Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo!
Serniki to moja wielka miłość :)
OdpowiedzUsuńMoja też <3
UsuńMniami na pewno wypróbuje, bo takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo pyszny i znika w mgnieniu oka :)
UsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
UsuńSmak musi być cudowny <3 Ten sernik to mistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest znakomity :)
UsuńBardzo ciekawy serniczek. Za tymi tradycyjnymi nie przepadam, ale takie "nowości" i niecodzienne smaki wprost uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam wszelkie nowości kulinarne :)
UsuńPolecam zrobić ten serniczek bo jest świetny :)
500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka) ? Zielonego?
OdpowiedzUsuńTo błąd już poprawiam 😂 Nawet nie zauważyłam - chodzi o mielony ser, nie zielony 😁
UsuńPiekę już 3 raz. Trochę mniej mąki do spodu. Sernik jest mistrzowski!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! I jest mi niezmiernie miło :) Dziękuję!
UsuńJaka ma być średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńU mnie ma około 24 cm
UsuńPyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuń