PIZZERNIKI GRAHAMKI Z ZIEMNIAKAMI

Pizzerniki to dobra opcja na przekąski imprezowe lub spotkania ze znajomymi. Bardzo często z niej korzystam, gdyż jest ona w miarę pewna bo rzadko się zdarza, aby ktoś nie lubił pizzy.
Tym razem pizzerniki w trochę niestandardowym wydaniu... bo z ziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie się sprawdzą jako przekąski sylwestrowe.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki graham Radix-Bis
  • 15 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
Dodatki:
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • majonez 
  • rozmaryn

Wykonanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Dodatki: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce mandolinie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.

Pizzerinki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko i wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy majonezem i posypujemy rozmarynem, a następnie układamy cienko starte ziemniaki, pieczarki i cebulę w piórkach. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 min.
 



* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis





Komentarze

  1. wow, bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wyglądają i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) Nie robiłam jeszcze ciasta drożdzowego z mąki graham, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię pizzę z ziemniakami i rozmarynem, więc wiem, że choć dodatek ziemniaków nie jest powszechny, to sprawdza się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sądzimy, że jest to świetne danie na domówce-sylwestra :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten pomysł. Pizzerinki mają to do siebie, że są mniejsze i wygodniejsze w jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny