GWIAZDKI Z MAKIEM

Kluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉
Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐   



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g mieszanki suszonych owoców Helio
  • 2 łyżki masła
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:


Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy małe gwiazdki za pomocą wykrawacza. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.

Masa makowa:
Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, pokrojone owoce suszone i cynamon oraz skórkę pomarańczową. Podgrzewamy do połączenia składników.



Do masy makowej wrzucamy ugotowane gwiazdki i mieszamy. Wykładamy na talerz. Opcjonalnie możemy udekorować białą polewą.













* Wpis powstał we współpracy z Helio



Komentarze

  1. Takie gwiazdki z makiem na pewno smakują tak, że palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na Wigilię robi się podobne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja w tym roku pierwszy raz tak spróbowałam zrobić :)

      Usuń
  3. My też tak robimy :D Zawsze ze skrawków ciasta po pierogach robimy kluseczki z makiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetny pomysł bo u mnie zawsze robiło się oddzielnie makaron i w tym roku pierwszy raz tak spróbowałam i już będę tak robiła bo szkoda czasu na osobne robienie makaronu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny