GWIAZDKI Z MAKIEM
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉
Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐
Składniki:
Ciasto:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy małe gwiazdki za pomocą wykrawacza. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Masa makowa:
Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, pokrojone owoce suszone i cynamon oraz skórkę pomarańczową. Podgrzewamy do połączenia składników.
Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Masa makowa:
- 3/4 szklanki maku
- 1/2 szklanki miodu
- 100 g mieszanki suszonych owoców Helio
- 2 łyżki masła
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy małe gwiazdki za pomocą wykrawacza. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, pokrojone owoce suszone i cynamon oraz skórkę pomarańczową. Podgrzewamy do połączenia składników.
Takie gwiazdki z makiem na pewno smakują tak, że palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne Aniu :)
UsuńU mnie na Wigilię robi się podobne danie :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku pierwszy raz tak spróbowałam zrobić :)
UsuńMy też tak robimy :D Zawsze ze skrawków ciasta po pierogach robimy kluseczki z makiem :D
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł bo u mnie zawsze robiło się oddzielnie makaron i w tym roku pierwszy raz tak spróbowałam i już będę tak robiła bo szkoda czasu na osobne robienie makaronu :)
UsuńCudnie :-)
OdpowiedzUsuń