Fantazja makowa
W Święta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy makowej i z gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne!
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
Masa makowa:
Gotową masę makową z puszki mieszamy z cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy herbatnikami.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o ostrych oczkach. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier oraz cynamon i chwilę podsmażamy aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Masę jabłkową wykładamy na herbatniki. Wkładamy do piekarnika na 10 min.
Rada: Aby skrócić sobie czas masę jabłkową możemy zastąpić gotowymi jabłkami ze słoika. Wtedy jabłka od razu wykładamy na herbatniki.
Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem.
Dekoracja:
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- puszka gotowej masy makowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 100 g herbatników
- ok. 800 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
Masa makowa:
Gotową masę makową z puszki mieszamy z cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy herbatnikami.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o ostrych oczkach. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier oraz cynamon i chwilę podsmażamy aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Masę jabłkową wykładamy na herbatniki. Wkładamy do piekarnika na 10 min.
Rada: Aby skrócić sobie czas masę jabłkową możemy zastąpić gotowymi jabłkami ze słoika. Wtedy jabłka od razu wykładamy na herbatniki.
Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem.
Dekoracja:
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
wygląda świetnie :) musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszna :)
UsuńTakie ciasto nie może nie smakowac :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJest znakomite - polecam Aniu :)
UsuńEfektowne ciacho, tyle smaków w jednym, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU nas makowiec jest lubiany przez wszystkich ale takie ciasto też by pewnie wszystkim bardzo smakowało :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo efektowne to ciasto:) Ja zazwyczaj robię ciasto japońskie, sernik albo miodownik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też super ciasta :)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńCiasto super, góra trochę za luźna.
OdpowiedzUsuń