Zupa curry z batatem
Tajska zupa curry z batatem, kurczakiem oraz papryką, na mleczku kokosowym... to rozgrzewająca, jesienna zupa pełna aromatów, o kolorze, który z pewnością ożywi jesienne szarości i poprawi nasz nastrój 😉 Jest to wersja łagodna zupy tajskiej, powiedziałabym nawet, że trochę słodkawa za sprawą batata oraz mleczka kokosowego. Osobom chcącym podostrzyć jej smak polecam dodać świeżą papryczkę chili, pokrojoną w plasterki lub półplasterki.
Jej wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut! Zachęcam do spróbowania 😀
Składniki:
Jej wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut! Zachęcam do spróbowania 😀
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 batat
- 1 papryka czerwona
- 1 filet z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz bataty i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 20 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze.
Na pewno rozgrzewa ;)
OdpowiedzUsuńI to jeszcze jak ;)
UsuńBardzo apetyczna :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńaromatyczna i treściwa zupka :)
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień :)
UsuńZupa curry? To jest coś!
OdpowiedzUsuńJest pyszna - polecam :)
UsuńIdealna na chłodne jesienne dni. Uwielbiam takie aromatyczne zupy :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
UsuńPychotka, lubię zapach i smak curry.
OdpowiedzUsuńJa też lubię wszystko co z curry ;)
UsuńMoje smaki :) :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńLubimy takie azjatyckie smaki :D
OdpowiedzUsuńJa również jestem wielką fanką orientalnych smaków :D
UsuńPyszna zupka :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię zwłaszcza jesienią :)
OdpowiedzUsuńBo latem to nawet nie chce się jeść takich zup tylko na jesień i zimę ;)
UsuńWspaniały kolor, prezentuje się rewelacyjnie :) Robiła już różne wersje curry, ale nigdy z batatem :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńgotuję często, jest pyszna.
OdpowiedzUsuńSuper! Też ją bardzo lubię :)
Usuń