Rosół orientalny z krewetkami i kurczakiem
Nasz polski rosół jest pyszny i kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉 Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni...
P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania!
Składniki:
Rosół:
Wykonanie:
Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki:
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
P.S. Karafka ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
Zestaw karafek na oliwę/ocet 100ml 2szt. ➠ https://www.tarkaimiarka.pl/karafki/3855-zestaw-karafek-na-oliweocet-100-ml-2-szt.html?search_query=karafki&results=55
P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania!
Składniki:
Rosół:
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pieprz - ziarna
Pozostałe składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 200 g małych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 cm imbiru świeżego
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1 pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju
- 1 limonka (skórka + sok)
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 op. makaronu chińskiego Mie
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu...
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko.Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki:
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
P.S. Karafka ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
Zestaw karafek na oliwę/ocet 100ml 2szt. ➠ https://www.tarkaimiarka.pl/karafki/3855-zestaw-karafek-na-oliweocet-100-ml-2-szt.html?search_query=karafki&results=55
Bardzo ciekawy i na pewno smaczny rosół :)
OdpowiedzUsuńJest świetny :)
UsuńBrzmi pysznie, prawdziwy orientalny rosołek. Nie wiem, tylko czy przekonam się kiedykolwiek do krewetek.
OdpowiedzUsuńJa też nie mogłam się przełamać i dopiero niedawno na wakacjach w Hiszpanii polubiłam je ;)
Usuńale apetycznie wygląda <3 i to jeszcze z krewetkami! pysznosci!
OdpowiedzUsuń