Rosół orientalny z krewetkami i kurczakiem

Nasz polski rosół jest pyszny i kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉  Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni...
P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania!



Składniki:

Rosół:
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz - ziarna
Pozostałe składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g małych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 limonka (skórka + sok)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 op. makaronu chińskiego Mie

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu...
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko.
Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki:
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.










P.S. Karafka ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
Zestaw karafek na oliwę/ocet 100ml 2szt. ➠ https://www.tarkaimiarka.pl/karafki/3855-zestaw-karafek-na-oliweocet-100-ml-2-szt.html?search_query=karafki&results=55




Komentarze

  1. Bardzo ciekawy i na pewno smaczny rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, prawdziwy orientalny rosołek. Nie wiem, tylko czy przekonam się kiedykolwiek do krewetek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie mogłam się przełamać i dopiero niedawno na wakacjach w Hiszpanii polubiłam je ;)

      Usuń
  3. ale apetycznie wygląda <3 i to jeszcze z krewetkami! pysznosci!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny