PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM
Czarne placuszki z zielonej fasoli mung oraz czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami.
Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych.
Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo, cynk, magnez. Bogaty jest aż w 18 aminokwasów, dzięki temu jest dobrym źródłem białka.
Fasola mung nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.
Składniki:
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych.
Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo, cynk, magnez. Bogaty jest aż w 18 aminokwasów, dzięki temu jest dobrym źródłem białka.
Fasola mung nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej fasoli mung Radix-Bis
- 1 szklanka czarnego ryżu jaśminowego Radix-Bis
- 1 filet z kurczaka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 3 godz. Po tym czasie, wodę odlewamy, a fasolę gotujemy w osolonym wrzątku przez około 30-40 min. Wody powinno być 2-3 razy więcej niż fasoli. Pierwsze 10 min. gotujemy na dużym ogniu, zbieramy pianę, która zebrała się w garnku, a następnie zmniejszamy ogień.
Ryż płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy 2-2,5 szklanki osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 min., co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie całą wodę, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.
Do miski wrzucamy ugotowaną fasolę, dodajemy 2-3 łyżki wody oraz jajka i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka z cebulą oraz mąkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz solą i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min.
Podajemy z sałatką lub surówką.
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Wow, ale czad! Świetne są te placuszki, jestem bardzo ciekawa ich smaku :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam bo pysznie smakują :)
Usuńtakich placuszków jeszcze nie jadłam, genialne! :)
OdpowiedzUsuńPolecam - są świetne :)
Usuń