KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, wiec trzeba rozgrzewać się od środka. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa! Taka propozycja przyda się w szczególności po długim jesiennym spacerze 😉 Jak dla mnie świetnie smakuje z ryżem...
W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pomarańcza
- 2 cm imbiru świeżego
- 2 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1,5 - 2 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz.
Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach.W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz.
W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami.
W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
Przepis bierze udział u konkursie:
#MyAmbition
Dzięki takiemu połączeniu kurczak na pewno nie jest suchy ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest delikatny i rozpływa się w ustach :)
UsuńOj tak, każdy rozgrzewający przepis jest teraz na wagę złota ;)
OdpowiedzUsuńTak jest!
UsuńBardzo apetyczne danie, a sosik na pewno obłędny :)
OdpowiedzUsuńAnu sosik jest pyszny :)
UsuńZjadłabym taki sosik w wersji bezmięsnej z ryżem basmati - czuję, że to byłaby udana kompozycja :)
OdpowiedzUsuńWersja z ryżem basmati byłaby również pyszna :)
UsuńMusiało być bardzo aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńO tak, i to nawet bardzo :)
Usuńaromatyczny sos ;)
OdpowiedzUsuńPolecam - jest pyszny :)
UsuńPiękny kolor i niezwykle apetyczna potrawka. Z ryżem jaśminowym musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie żałowałam, że nie mam jaśminowego bo to by była kompozycja idealna :)
Usuńwygląda pysznie, mój chłopak lubi takie aromaty i dania
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić dla Niego ;)
UsuńZrobiłem, zdjęcie na profilu fb. Ta potrawa jest dowodem, że jak się chce, to można SMACZNIE, zdrowo i tanio zjeść. Dzięki pani magdo za inspirację.
OdpowiedzUsuńmiało być, oczywiście "Magdo"
UsuńDziękuję za zdjęcie :) Jest mi bardzo miło, że korzysta Pan z moich przepisów i że smakuje ;)
UsuńCiekawe smaki :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne - polecam spróbować :)
UsuńCiekawy dodatek pomarańczy do takiego dania :)
OdpowiedzUsuńNadaje ona bardzo fajnego smaku i aromatu :)
UsuńMmm.... Jakie finezyjne połączenie smaków! Bardzo mi się podoba - pycha! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńMoje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńTo danie jest bardzo smaczne! Przepis wypróbowałam po poleceniu mi receptury przez Pana Jurka, który ciut wyżej napisał, że warto, warto! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Dziękuję bardzo! Jest mi niezmiernie miło :) Pozdrawiam
Usuń