KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE
Kukurydziaki to placki z płatków kukurydzianych. Można je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Ostatnio często u mnie gościło śniadanie na słodko, więc tym razem postanowiłam zrobić placki w wersji wytrawnej - wegetariańskiej... z cebulą, pieczarkami i papryką. Również można przygotować je w wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację.
Składniki:
Przepis bierze udział w konkursie:
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Składniki:
- 100 -150 g pieczarek
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Lekko studzimy.
W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy płatki kukurydziane i całość mieszamy, aby wszystkie namokły. Na końcu dodajemy zawartość patelni. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ketchupem lub innym sosem.#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Pysznie wyglądają i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam Aniu na śniadanko :)
UsuńSuper pomysł:) Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńI też smakują pysznie :)
UsuńJakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńale fajne kukurydziaki, zjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :D
UsuńPysznie zapowiadająca się kompozycja - podoba mi się takie bogactwo składników :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńFajny sposób na wykorzystanie płatków na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńA do tego pyszny ;)
UsuńPierwszy raz spotykam się z czymś takim. Fajny i kreatywny pomysł na wykorzystanie płatków :)
OdpowiedzUsuńMoja mama często nam takie robiła - czasami dodawała też parówkę pokrojoną w plasterki :)
UsuńAle fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo smakowite ;)
OdpowiedzUsuńO tak, są pyszne :)
Usuń