BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY

Bazyliowy chlebek odrywany to wytrawna drożdżówka z domowym pesto bazyliowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska.



Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 60 g masła 
  • 1 łyżeczka soli
Pesto bazyliowe:
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować pesto:
Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 6 pasków mniej więcej równej grubości. Paski zwijamy w harmonijkę, a następnie przenosimy do tortownicy i rozkładamy je - 4 paski dookoła brzegu tortownicy, a 2 paski w środku. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.
Przed podaniem możemy skropić chlebek Olejem Wielkopolskim Rzepak&Bazylia.







 Przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski

Komentarze

  1. Fajnie tak odrywać kawałek po kawałeczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :) Zjadłabym na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego kubek czerwonego barszczu i byłybyśmy w raju <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie idealna przekąska do wina. Zamiast bazyliowego pesto zawsze dawałam masełko ziołowe :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł, smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny