TORT PRALINOWY
Dzisiaj mamy szczególny dzień! Blog Kuchnia MagdaLeny obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów.
A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku:
1) CYTRYNÓWKA
2) STROGONOW DROBIOWY
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznice....
Dziękuję wszystkim czytelnikom i fanom mojego bloga, gdyż dzięki Wam moja praca ma sens i nie idzie na marne, a także mojej rodzinie i przyjaciołom, którzy testują moje kuchenne eksperymenty 😉
A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku:
1) CYTRYNÓWKA
2) STROGONOW DROBIOWY
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznice....
Dziękuję wszystkim czytelnikom i fanom mojego bloga, gdyż dzięki Wam moja praca ma sens i nie idzie na marne, a także mojej rodzinie i przyjaciołom, którzy testują moje kuchenne eksperymenty 😉
Moja przygoda z blogowaniem zaczęła się ponad 2 lata temu od bloga ALE Ciachoo! Był to blog z samymi słodkościami. Początkowo miał on spełniać rolę mojej książki kucharskiej, gdzie miałabym skompletowane w jednym miejscu przepisy dla siebie, rodziny i znajomych. Ale zainteresowanie moim blogiem przerosło moje najmilsze oczekiwania i dodało mi skrzydeł, aby jeszcze bardziej się rozwijać. Postanowiłam założyć drugi blog z przepisami na śniadania, obiady i kolacje... i tak powstała Kuchnia MagdaLeny, która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀
Składniki:
Biszkopt:
Wykonanie biszkoptu:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Wykonanie masy:
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
Wykonanie bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.
Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.
Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki octu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki 36%
- 200-250 g pralinek orzechowych
- 1 op. cukru waniliowego
- 5-6 białek
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g wafelków w czekoladzie
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- rurki waflowe
- 20 g wafelków waflowych
Wykonanie biszkoptu:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Wykonanie masy:
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
Wykonanie bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.
Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.
Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
P.S. Przepis mojego autorstwa z bloga ALE Ciachoo!
Tort wygląda wręcz rozpustnie <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj najsłodszego i życzymy wielu lat owocnego blogowania :D
Cytrynówka na pierwszym miejscu xD xD Czemu nas to nie dziwi xD
Dziękuję Wam bardzo!
UsuńP.S. Ta cytrynówka też mnie wcale nie zdziwiła na miejscu nr 1 ;)
Wspaniały torcik, jeszcze wielu pieknych lat blogowania
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńGratuluję i życzę dalszych sukcesów.... świetny torcik ;)
OdpowiedzUsuń250 przepisów :) gratuluję. piękny tort. oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie zwalniam tempa ;)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji rocznicy bloga :)
OdpowiedzUsuńTorcik mega cudny :) Pycha :)
Dziękuję Aniu :)
UsuńDalszej przyjemności z blogowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniały tort :D
OdpowiedzUsuńŻyczę kolejnych owocnych lat blogowania :)
Dziękuję bardzo :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńNa jaka tortownice jest przepis? 24-26cm czy mniejsza 22?
Pozdrawiam serdecznie:)
Witam! O faktycznie zapomniałam dopisać - 24 cm :)
Usuń