TORT PRALINOWY

Dzisiaj mamy szczególny dzień! Blog Kuchnia MagdaLeny obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów.

A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku:
1) CYTRYNÓWKA
2) STROGONOW DROBIOWY
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM

Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznice....

Dziękuję wszystkim czytelnikom i fanom mojego bloga, gdyż dzięki Wam moja praca ma sens i nie idzie na marne, a także mojej rodzinie i przyjaciołom, którzy testują moje kuchenne eksperymenty 😉 
Moja przygoda z blogowaniem zaczęła się ponad 2 lata temu od bloga ALE Ciachoo! Był to blog z samymi słodkościami. Początkowo miał on spełniać rolę mojej książki kucharskiej, gdzie miałabym skompletowane w jednym miejscu przepisy dla siebie, rodziny i znajomych. Ale zainteresowanie moim blogiem przerosło moje najmilsze oczekiwania i dodało mi skrzydeł, aby jeszcze bardziej się rozwijać. Postanowiłam założyć drugi blog z przepisami na śniadania, obiady i kolacje... i tak powstała Kuchnia MagdaLeny, która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀


Składniki:

Biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Masa:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200-250 g pralinek orzechowych
  • 1 op. cukru waniliowego
Beza:
  • 5-6 białek 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g wafelków w czekoladzie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 czubata łyżeczka kakao
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • rurki waflowe
  • 20 g wafelków waflowych


Wykonanie biszkoptu:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Wykonanie masy:

Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.

Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.

Wykonanie bezy:

Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.

Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.

Wykonanie tortu:

Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.







P.S. Przepis mojego autorstwa z bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Tort wygląda wręcz rozpustnie <3
    Wszystkiego naj najsłodszego i życzymy wielu lat owocnego blogowania :D
    Cytrynówka na pierwszym miejscu xD xD Czemu nas to nie dziwi xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam bardzo!
      P.S. Ta cytrynówka też mnie wcale nie zdziwiła na miejscu nr 1 ;)

      Usuń
  2. Wspaniały torcik, jeszcze wielu pieknych lat blogowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów.... świetny torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. 250 przepisów :) gratuluję. piękny tort. oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy bloga :)
    Torcik mega cudny :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dalszej przyjemności z blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały tort :D
    Życzę kolejnych owocnych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam!
    Na jaka tortownice jest przepis? 24-26cm czy mniejsza 22?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny